Národní den Francie - Znojemský hrozen 2008
Jen ve Znojmě skončilo historické vinobraní, byl odstartován 10. ročník mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen. Z programu pro veřejnost byl pro mě snad nejzajímavější čtvrtek 18.9., nazvaný jako Národní den Francie. Ve stanu na Masarykově náměstí několik dovozců prezentovalo produkty francouzské gastronomie, na plátně byl promítán krátký dokument představující Francii nejen jako zemi výborných sýrů a skvělého vína. U několika stolků bylo možno ochutnat například vynikající francouzské klobásky ze sušeného masa, několik druhů přírodních sýrů či základní průřez francouzskými víny.
Ve stanu bylo ale narváno k prasknutí, takže snahu o nějaké bližší informování či degustování jsem nakonec vzdal. U sýrů bylo stále plno, takže po chvíli jsem to vzdal a ochutnal francouzské klobásky - z nichž jsem si i jednu ‘šištičku’ s kaštany koupil. Ochutnávky vína probíhaly chaoticky z kelímků, poznámky si psát nemělo cenu a získat informace o vínu kvůli tlačenici lidí a hlasitému nazvučení nebylo možno získat. Obecně byl již úspěch alespoň z láhve zjistit název vína
Pokud bych měl být alespoň trochu konkrétní, pak mě ve stížených podmínkách zaujalo Les Terres Blanches 2004 kvalifikované jako VdP a alsaský Pinot Gris Grand Cru Kirchberg de Barr 2006 s příjemně ‘zamontovaným’ zbytkovým cukrem z Domaine Hering…
Diskuze
Asi by mne pekne sejrilo, ze se vlastne nemam moznost nic kloudnyho dozvedet, ale francouzska klobaska by mi to asi vynahradila ty ja moc rada :))
BTW na tom dni Estonska jste nebyl?
’smradlave’ francouzske klobasky opravdu taky zboznuji! nemate nekdo nahodou tip na snadno dostupne marketove? vetsinou potkavam jen ’spanelske’
schnytlik: mel jsem moznost byt bohuzel jen na francouzskem dni, ktery asi byl nejvice narvany. estonsky den je strucne zde (formou i kratkeho videa)…