Nové Vinařství - Cépage Rulandské šedé 2007
Pozn.: chutnáno 07/2008
Nové Vinařství je relativně mladá společnost. Hrozny pochází z vlastních 102ha vinic v okolí Mikulova na jižní Moravě (viniční trať LANGE WARTE a viniční trať SLUNEČNÝ VRCH). Zpracování hroznů probíhá v moderním provozu s romantickým názvem Dům Na Výsluní. Vína jsou označována pouze jako jakostní, ovšem vyrobená z vyzrálých hroznů, čímž Nové Vinařství popírá u nás zavedený systém přívlastků. I to patří k jedné z ‘filozofii’ společnosti a tedy ‘…přesvědčení, že poloha vinice a lidský faktor při pěstování révy vinné a následné přeměně hroznů na víno hraje mnohem důležitější roli než samotná cukernatost hroznů’ (citát z webu Nové Vinařství).
Rulandské šedé 2007 z Nového Vinařství patří mezi vína řady Cépage. Vinařství se touto řadou odrůdových vín (cépage=odrůda) rozhodlo doplnit svoji nabídku vín označovaných jako Cuveé, se kterou v Drnholci začínali. Dle informací na webu jsou Cépage aromatická, svěží a lehčí vína.
Láhev ‘zelená pistole’ je uzavřena uzávěrem VINO-LOK (moderní skleněný uzávěr nahrazující klasické korky). Etiketa je podle mého názoru i povedená - při pohledu na ni si říkám proč ne, jedná se přece o moderní styl. Mezi informacemi nechybí termín sklizně 17.9-10.10.2007, číslo šarže 060, analytické hodnoty (alk 13%, zb. cukr 2.1g/l, kys. 7.2g/l, cukernatost hroznů 22.6-24.4st.NM). Charakteristika vína není uvedena, místo něj je popsán uzávěr VINO-LOK. Chybí mi informace o viniční trati, ale jelikož RŠ pěstují v Novém Vinařství na obou viničních tratích, je možné že bylo podle úrody zcelováno z obou vinic.
Po nalití do sklenky si všímám jemného nepatrného perlení, které postupně mizí. Víno je průzračné, barva by se dala popsat jako kombinace zlatavé se zelenkavými odlesky. Vůně je zpočátku zastřená, spíše neutrální a nevýrazná, po chvíli se probouzí minerání tóny, po zakroužení skleničkou směs kořenitosti a nějakého ovoce. Chuť je suchá a svěží, taková zvláštní směs minerality a zemitosti s citrusovými plody. Závěr vína směřuje dále k jemné hořčince. Ne, že by mě toto RŠ vyloženě nadchlo, asi vyhledávám trošku odlišnější projev, k lahvím co mi zbyly se přesto ještě rád vrátím. A to nejen proto, že druhý den mi ve víně připadla zemitá kořenitost výraznější. Vlastně celé víno mi druhý den připadlo zajímavější - jsem tedy vlastně i zvědav co má ještě před sebou.
Diskuze
Zaujala mě ta filosofie neuvádět přívlastky. Myšlenka je asi správná, ale může si to dovolit jen uznávané vinařství, jehož vína si znalci koupí. Laik - když neuvidí přívlastek- možná zaváhá. Jinak souhlasím s panem Skleničkou, že máte hezký blog. milasko
milasko: dekuji za pochvalu cesta kterou se nove vinarstvi vydalo je jeste relativne nevyslapana, ale jejich pomerne zvladnuty marketing si myslim dokaze sve zakazniky vychovat. co se tyce privlastku, myslim ze napriklad i Ing.Hort je dalsi co nekde na degustaci zminoval jako mene dulezite uvadet privlastky na svych vinech - viz. treba ‘nejdrazsi’ stolni vino Franc Josef