Torres - Gran Coronas 2004 Reserva
Pozn.: chutnáno 09/2008
Vinařství Miguel Torres bylo založeno již v roce 1870 a patří mezi nejznámější španělská vinařství, alespoň tak je to uváděno v encyklopediích. Podle webových stránek vinařství Torres obhospodařuje v současné době více než 1300ha vinic v úrodné oblasti Penedès.
Dnes popisované víno s obchodním názvem Gran Coronas Reserva je směs odrůdy Cabernet Sauvignon (85%) a tradiční španělské odrůdy Tempranillo (15%), prokvašeno bylo na 14% alkoholu. Označení reserva podle španělských kvalifikací znamená, že víno musí zrát nejméně tři roky, z toho minimálně jeden rok v dubovém sudu. Etiketa se mi líbí, historické prvky jsou v celku působivé, stejně tak i logo či spíše znak vinařství - tři korunky kolem erbu s třemi věžemi. Na zadní etiketě nechybí mapka oblasti, charakteristika vína a doporučené servírování ve třech světových jazycích! Láhev bordo 0,75l se zeleného skla je uzavřena kvalitním dlouhým korkem.
Víno jsem nechal asi hodinku vydýchat. Ve sklenici překvapí hlubokou téměř neprůsvitnou červeno/fialovou barvou (těžko se mi takto temné odstíny popisují) s lehce světlejšími nazrálými okraji. Po zakroužení se tvoří mnohačetné mosty. Vůně je bohatá. Převažuje ovocná marmeláda z černého rybízu, lehce sladké koření, cítím i kůrku čerstvě upečeného chleba, vanilku. Jak se ve sklenici ohřívá, vystupuje alkohol, a to až nepříjemně, proto dle mého názoru je lepší víno podávat lehce podchlazené. Vinařství na etiketě doporučuje 17st, já bych možná volil i o stupínek méně? V ústech je víno plné a harmonicky suché. Chuť pokračuje v nastoleném ovocném duchu černého rybízu, ostružin a třešní (či spíše sladších višní?). Při polknutí je díky alkoholu teplejší, ale nepůsobí to nepříjemně. Tříslovina je sametově hebká, částečně zkrocená časem a částečně zráním v dubovém sudu. Závěr je středně dlouhý s vanilkou na patře, s dozníváním cítím ale mírně i jakousi neharmonickou nahořklost, škoda že mi trochu kazí dojem z pěkného vína. Ovšem při ceně 9eur, mě bavilo a klidně s vyzrálým krémovým sýrem bych ho otevřel znovu.
Diskuze
Škoda pít španělské reservy tak mladé.
jednu lahev jeste mam, otevru ji o neco pozdeji, ale pokud bude k mani jeste za tuto cenu, nekolik lahvi pri nejblizsi prilezitosti dokoupim.
Ta nahořklost - nemohla to být “hořká čokoláda”, která se v barique vínech objevuje? Kde se dá koupit za 9eur?
Taky ho mam rád. Je fakt, že mu nějaký ten rok navíc prospěje, ale dají se pít už i teď. To se mi líbí na španělích, že nepustí vína dřív, než za tři roky a tříslo je měkké.
Josef: ne ne, cokoladu mam v dochuti rad toto byla takova nepatrne ale neprijemne vystupujici sviravost na korenu jazyka… nevim jestli cena je jeste aktualni, nakoupil jsem v akci na freeshopu na hranicich. cas od casu se tam stavim, nekdy tam v porovnani s beznymi obchody mivaji zajimava vina za zajimave ceny - zalezi na nabidce a stesti
m.s.