Chateau Bellevue la Foret - La Foret Royale 2005
Chutnáno 10/2008
Vinařství Chateau Bellevue la Foret se nachází v malé apelaci Côtes du Frontonnais na jihozápadě Francie. Z vinařského hlediska někdy snad i přehlížená oblast, o které se dá říci možná to samé co platí pro Languedoc - je zde možnost najít zajímavá vína za přijatelné ceny. Apelace vznikla v roce 1975 a její produkci tvoří červená a růžová vína, s převahou místní odrůdy Negrette. Konkrétně La Foret Royale by mělo být v ročníku 2005 složeno z 40% Negrette, 40% Cabernet Sauvignon a 20% Syrah, přičemž stejně jak je zvykem v Bordeaux, jednotlivé odrůdy jsou zpracovávány odděleně.
Víno, honosící se pojmenováním ‘Královské cuveé’, je uzavřeno v zelenohnědé láhvi bordo plným korkem s potiskem vinařství a zlatou záklopkou. Etiketa se mi nakonec i líbí, nejdříve mi příliš neseděla. Kromě vinařství, apelace, ročníku a názvu vína je zmínka o alkoholu 13%. Zadní strana popisuje samotné víno a jeho složení ve francouzštině a angličtině. Ve sklenici zaujme temná fialovočervená barva, na okrajích jsou již patrné i průsvitnější okraje. Vůně je bohatá směs kombinující ovoce, koření a stopy kouřových tónů. Na první nadechnutí se cítím celkovou paletou zahlcen a musím se v té divočině trochu zorientovat. Po zakroužení a druhém přičichnutí poznávám ovocný džem (snad višně a nějaké bobule) kořeněný vanilkou a skořicí s lehkým dotekem nějakého tabáku. Chuť se projevuje opět zralým svěžím ovocem na patře s již snesitelnou tříslovinou podtrženou přiměřenou kořenitostí, lehce čokoládový závěr. Na patře zůstává svíravost v podobě rozkouslé pecičky. Celkový dojem mi připadne hodně divoký a sevřený, přelévám tedy do karafy.
Po asi hodině a půl si nalévám znovu a opravdu to pomohlo. Jak ve vůni, tak v chuti se jednotlivé složky sklidnily a vhodněji se doplňují. Připadne mi, že došlo k překrytí i těch nepříjemných peciček, ale nakonec cítím, že stále tam jsou. Provzdušněním v karafě se ve vůni objevují i mnohem jemnější složky, které jsem prvně nerozeznal. Kromě klasické malé OIV skleničky jsem vyzkoušel i velkou sklenici, typem vhodnou spíše pro burgundská vína a našel jsem například pendrek, kmín, lehce možná i mátu.
Pokud mám být upřímný, u tohoto vína mě nakonec baví očichávání skleničky o trochu víc než samotná chuť, tu by umocnilo snoubení s nějakým vhodným pokrmem (třeba hovězí se zeleninou?). Ale i když se nejedná o žádného ‘běžce na dlouhé tratě’, spíše o víno pro gastronomii a mělo by být pomalu připraveno k pití, zkušenost s karafou ukázala, že další láhvi dám ještě nějaký čas.
Diskuze