Familienweingut Buchmayer - dvakrát Gruner Veltliner 2007
Veltlín zelený je obecně asi nejznámější odrůdou Dolního rakouska. Tentokrát porovnávám dva veltlíny z rakouského rodinného vinařství Buchmayer. Jedním je láhev pojmenovaná Sonatino 2007, druhým je víno zahrnuté v dolnorakouské apelaci Weinviertel DAC 2007. Obě vína jsem koupil náhodně v Rakousku po necelých 6eur a jsou pro mě zahalena do určitého tajemna, protože o samotném vinařství se mi nepodařilo nic konkrétního zjistit, webové stránky vinařství Buchmayer nefungují a na etiketě je kromě toho uvedeno ještě Weingut Arkadenhof - že by nějaké vinařské společenství?
Obě vína mají shodnou ambaláž. Čirá bordo láhev uzavřená šroubovacím uzávěrem (jak je v Rakousku u těchto vín dnes již běžným zvykem), etiketa s rytinou statku, název vinařství, vinice, vína, ročník. Zadní etiketa je celkem podrobná s uvedením odrůdy, sklizně, cukernatosti, vinifikace, popisu vína a doporučeného servírování. Německy se nedomluvím, takže se orientuji jen v obecných pojmech.
Sonatino 2007: Gruner veltliner, původ hroznů Odweinberg - Pillersdorf, sklizeň 25.září 5200kg/ha, cukernatost 18stKMW, zrálo v nerezovém tanku, alkohol 12.5%, uzavřeno černým šroubovacím uzávěrem. Ve skleničce po nalití znatelně perlí, barva taková světlejší zlatá se zelenkavým nádechem. Vůně plná pěkná, převažuje zralé ovoce a jemné květinové tóny. V chuti pokračuje ovocnost podržená minerálností či zemitostí. Delší kořenitý ocásek, po závěrečném polknutí naprázdno citrusy. Kdybych tipoval naslepo, je možné, že bych střelil vedle a veltlín nejspíš netipnul, i když takto tam tóny veltlínu poznávám.
Weinviertel DAC 2007: Gruner veltiner, původ hroznů Kreuzberg - Pillersdorf, sklizeň 10.říjen 5500kg/ha, cukernatost 19.5stKMW, zrálo v nerezovém tanku, alkohol 13%, uzavřeno zeleným uzávěrem. Po nalití opět patrné jemňounké perlení působící svěžím dojmem, barva podobná s předchozím, snad velmi nepatrně sytější. Vůně s jemnými tóny zralých jablíček a známkami určité minerality. Chuť je postavena na svěží kořenité kyselince s typickým veltlínovým pepřením na špičce jazyka, v závěru opět nějaké citrusy. Toto je klasický veltlín, typický pro vinařskou oblast Weinviertel.
Obě vína jsou svěží a já si je dovedu představit nejen jako společníka na zahradní posezení, ale i například jako doprovod k domácím klobásám nebo klasickému smaženému řízku. Navíc takovéto domácí přímé porovnání mám rád jako názornou demonstraci různé podoby jedné odrůdy - v tomto případě veltlínu zeleného.
Diskuze