Kemblefield - Winemakers Signature Sauvignon Blanc 2005
Chutnáno: 10/2008
Je tomu teprve asi 30 let, co na Novém Zélandu začaly první vinařské pokusy, dlouho byl považován pro pěstování vinné révy za příliš chladný. Ovšem v současné době zažívá Nový Zéland jakýsi boom a zvýšený zájem o svá vína, přičemž je spojován hlavně s vínem z odrůdy Sauvignon Blanc. Na Novém Zélandu v tuto chvíli neplatí žádný apelační systém, ani hranice vinařských oblasti nejsou určeny zákonem, vyplývají čistě z geografických podmínek. Neexistuje ani žádná státní kontrolní instituce, která by dohlížela na pravost údajů uvedených na etiketách. Nejkvalitnější vína pocházejí z regionů Gisborne, Marlborough a Hawkes Bay. Z posledně jmenovaného regionu pochází i mladé vinařství Kemblefield estate winery, které založili v roce 1990 dva američané John Kemble and Karr Field.
Vína se značkou Kemblefield jsou vyráběna v několika řadách, na webových stránkách vinařství jsou zmiňovány tři: The Vista (základní řada, vína pro každodenní pití), The Distinction (jakási vyší prémiová řada), The Reserve (vína z vybraných hroznů a jen z vybraných ročníků, v této řadě dělají i ‘unikátní’ Zinfandel - typickou Californskou odrůdu). Každopádně o řadě Winemakers Signature, do které patří moje dnešní láhev, se stránky nezmiňují (resp. okrajově je jen několikrát zmiňována mezi recepty a doporučenými víny) takže informace mám pouze kusé. Nejen podle ceny a místa koupě (Interspar myslím kolem 150kč) tak jde nejspíš o masovou produkci vinařství, určenou spíše do supermarketové obchodní sítě. Cena i těch základních novozélandských ’soviňonů’ začíná běžně na dvojnásobku této částky.
Podle stránek dovozce a podle originálního textu na etiketě, představuje řada Winemaker’s Signature vína nového stylu, bohaté ovocné chuti, typické pro exotické prostředí Nového Zélandu. Láhev 0.75l tvaru bordó tmavě zelené sklo je uzavřena plastovým uzávěrem s potiskem, povrchová úprava provedením připomíná korkovou drť. U vín z Nového Zélandu bych osobně více důvěřoval typičtějšímu šroubovému uzávěru, ale to není až tak důležité. Viněta je moderní, odpovídající stylu vína. Dominuje název vinařství Kemblefield s podpisem vinaře John Kemble, uvedena je odrůda a ročník Sauvignon Blanc 2005, oblast původu hroznů Hawkes Bay - New Zealand, alkohol 13%. Na zadní straně jsou základní informace o víně a vinařství v angličtině.
Ve skleničce je víno čiré s výraznější zlatavou barvou. Vůni dominuje zralé ovoce, asi nejvýrazněji bych poznal něco jako jablka a zralou nektarinku, možná mi to celé chvilkově splívá do tónu připomínající mango. Není to ale úplně čisté, vůně se mění a postupně ztrácí na intenzitě, jako by už víno bylo za zenitem, typické projevy stařiny či oxidace ale necítím. V ústech se mi víno zdá nejdříve docela ploché a prázdné, po krátké chvilce se ale představí exotická kyselina celkem výrazná, ale ne nepříjemná, hlavně v závěru pak připomíná zralý ananas. Celkově to na mě působí podivně, ve víně se projevují pěkné ovocné tóny, jednotlivé složky ale nezapadají úplně do sebe a víno působí tak trochu nervozně. Zajímalo by mě, o kolik jiné by bylo v mladé podobě. Je jasné, že svým dílem se podepsalo skladování v marketu a navíc bylo vyrobeno k okamžitému vypití. Na druhou stranu si zbytek v láhvi, až na méně výraznou aromatičnost, i druhý den zachovává stále podobný výraz, kdy jsem čekal že už bude úplně rozpadlé.
Diskuze