Spier - Classic Pinotage 2006
Poznámka: chutnáno 10/2008
Spier patří mezi významná jihoafrická vinařství a Pinotage je typická jihoafrická odrůda, které se určitě nevyhýbám. Podle encyklopedických informací byla vyšlechtěna v roce 1924 křížením odrůd Pinot noir a Cinsaut (v JAR známá spíše pod názvem Hermitage). Jméno odrůdy Pinotage je pak odvozeno ze začátku a konce názvů těchto kříženců.
Historie vinařství Spier sahá až do roku 1692, hospodaří v jihoafrické oblasti Stellenbosch a dnes vyrábí svá vína v několika řadách. DISCOVER je základní řada, vína s ovocným výrazem a jsou určena pro okamžité pití. Řada CLASSIC je vyráběna z vybraných vinohradů a vína prochází lehkým několikaměsíčním zráním v dubových sudech. Výběrová řada VINTAGE SELECTION, předpokládám, je vyráběna z pečlivěji tříděných hroznů, má potenciál k delšímu ležení a také sklep opouští většinou později. Nejvyšší řada PRIVATE COLLECTION by měla představovat ta “nejlepší vína z nejlepšího” a je pravda, že se dost často umísťují na předních místech v mezinárodních soutěžích.
Láhev Spier Classic Pinotage 2006, kterou jsem pro nadechnutí otevřel asi hodinu předem, je tmavě zelená bordó uzavřená 45mm dlouhým korkem bez potisku a černou záklopkou s identifikačním kolkem. Etiketa s dominujícím logem vinařství Spier nese informaci o odrůdě, ročníku a zemi původu. Na zadní straně láhve jsou v angličtině základní informace o vinařství a víně, údaj o alkoholu 14.5% a etiketa obsahuje jakousi ’strhávací’ pečeť původu.
Ve sklenici pěkná (podle mě) až fialová barva temnější se světlým okrajem. Vůně ovocná s dubovými kouřovými tóny. Po dalším přičichnutí bych řekl švestky, stopy tabáku a jemně kůže. S dalším čicháním chvílema do pozadí vystřelí jemně, ale pozorovatelně ředidlo nebo něco podobného. Chuť šťavnatá s příjemným zbytkovým cukrem, vyrovnanou kyselinkou a docela zvládnutým tříslem. Převládá chuť zralých višní, jemně kořeněná a podpořená sudem. Vyšší alkohol v chuti neruší (možná spíše naopak pomáhá), tělo je spíše tenčí, závěr dostačující - zvláště H. si pochvalovala kouřový ‘barikový ocásek’. V této chvíli navíc můžu i předpokládat určitý potenciál k dalšímu ležení a přechutnání později.
Diskuze