Vinné sklepy Lechovice - Ryzlink rýnský 2006 kabinet
O vyhloubení starého sklepa v zámeckém parku, dnes patřícího vinařství Vinné sklepy Lechovice s.r.o., bylo podle záznamů rozhodnuto již v roce 1723. Samotný sklep byl dokončen o 114 let později. Nynější vinařská společnost vznikla v roce 1993 a navazuje na dlouholetou tradici lechovického vinařství. Dnes je sklep využíván na výrobu těch nejkvalitnějších vín. Toto se lze dočíst na stránkách vinařství. Dále jsem v textu informován, že při výrobě vín se využívá jak klasické technologie výroby v dřevěných sudech, tak i moderní zpracování ve velkoobjemových nerezových nádržích za pomoci nových technologií, odstřeďování moštů, čistých kultur kvasinek a řízeného průběhu kvašení. Nemohu se ale dohledat podrobnějších informací, například o viničních tratích.
Mám doma v lednici připraveno několik vín z produkce Vinné sklepy Lechovice, která se chystám postupně přechutnat. Tato vína jsou v regálech vinoték na první pohled patrná podle lahve s ‘rozplácnutým’ hrdlem, která mě osobně příliš sympatická není, ovšem důležitý je nakonec právě ten obsah než samotná láhev. Jako první jsem se rozhodl otevřít Ryzlink rýnský 2006 kabinetní polosladké.
O lahvi jsem se tedy již zmínil, doplním ještě že se jedná o tvar zelená bordó. Ve vinotéce, v regálu, bylo ještě to samé víno se shodnou šarží lahvované i do lahví odpovídajícím burgundskému tvaru - od obsluhy vinotéky jsem dostal informaci, že záleží na tom, jaké láhve jsou zrovna při lahvování k dispozici. Jsou to jen detaily, ale zrovna přesvědčivě to na mě nepůsobí, i když na druhou stranu jsem ve skutečnosti možná jen přílišný detailista a zítra mi to bude jedno Láhev je uzavřená korkem (alespoň ta moje byla) s logem vinařství a plastovou záklopkou. Etiketa povedená, jen drobný text na zadní nálepce je nepříliš kvalitně vytištěn a špatně čitelný. Z údajů na etiketě lze vyčíst odrůdu RR, ročník 2006 a zařazení vína jako kabinetní polosuché. Hrozny pochází z vinařské obce Borotice a viniční trať Nad Kolářovým sklepem. Dále zadní etiketa obecně popisuje víno - spíše odrůdu a to i v angličtině (nakonec proč ne). Nechybí zmínka o integrované produkci hroznů, cukernatosti 20.7stNM, č. šarže 06023, alkoholu 11.1% a oznámení, že víno je vhodné k archivaci (ale popravdě toto beru s rezervou, údaje jsem si všiml prakticky na všech lahvích). Na webových stránkách jsou ale úplně jiné hodnoty: alkohol: 12.6% obj., zbytkový cukr: 2.0/l extrakt: 19.5g/l, kyseliny: 7.0 g/l. Tyto hodnoty tam asi zůstaly z nějakého staršího ročníku, kdy se údaje o vínech jen překopírují.
Barva se mi líbí, po zakroužení na mě víno působí celkem hutným dojmem. Vůně zpočátku líbivá směs květin a ovoce, po chvíli se zmírní, stále ale láká k napití. Ovšem zbytkového cukru je na mě v této konkrétní konfiguraci až moc. Chvilku mi trvá než si začnu všímat kyselinky, pak již lze rozeznat tóny až exotického ovoce doplněného mineralitou. V závěru se kyselinka pěkně drží a na patře lze poznat třeba zralý ananas.
I když v této podobě se víno určitě hodně lidem líbí a budou mít snahu ho nadsazeně přirovnávat i k lehkým ryzlinkům z německa, mě to zkrátka samotné nebavilo. V naší domácí degustační dvojici z něj H. byla opoznání nadšenější než já. Nakonec jsem se k tomu rozhodl udělat rychlé špagety s rajčato-zeleninovou omáčkou, žampiony a hlavně vydatnou dávkou výrazného parmazánu, který se ze zbytkovým cukrem už popral
Diskuze
Těch renonců kolem jednoho RR je na jedno vinařství docela dost - různé typy lahví co dům dal, k nim různé analytické hodnoty (už jsem si taky víc než jednou analytiky vymyslel, ale já nejsem výrobce :o). Přidám soukromou zkušenost, byl jsem letos v podnikové prodejně v Lechovicích a považte, oni tam svoje vína nedávají ochutnat! Zajel jsem si tam cestou z Brna do Prahy a odjel bez jediné lahve, protože tohle neskousnu…
mas pravdu - ochutnat vino v lechovicich pred koupi, to musis mit leda stesti na planovanou ochutnavku jinak asi nemas sanci uz nekolikrat jsem dal vinarum najevo, ze bez ochutnavky se blbe kseftuje …ale na druhou stranu mel jsem jiz cest z Lechovic pit i zajimave veci a verim ze z toho co jsem si ted naplanoval na postupne chutnani me opet neco pobavi - treba se tesim na Sylv.Z 2007 o kterem jsem ted slysel zajimave veci.
ale tento RR me dneska vazne nudil, mozna nekdy jindy - i kdyz asi malo kdy me zaujme kabinet v polosuchem vydani (je to ale podivna moda )
Mně zase pije krev, když se dozvíš o technologii výroby, ale ne o tom, z jakých konkrétních poloh to víno pochází. Není to ale nešvar jen producentů tohoto typu, ale i leckterých menších vinařů %-)
Třeba tím zakrývají fakt, že vykupují hrozny. Tam je rozhodujícím faktorem cukernatost a kdyby to někdo přivezl v kamionu z Maďarska, přeložil to v Břeclavi na zahnojenej valník a za volant posadil Frantu, ať jim doveze do Lechovic ty naše hrozny, kdo ví, jestli by na to vůbec někdo přišel.
no zrovna VSlechovice, co jsem si vsiml vzorne vinarskou trat popisuji, a nektere vinice jsou IMHO i zajimave.
m.s.
Lechovicím jsem před pár lety brigádně hlídala vinice. Byla jsem tam jen cca 2 měsíce a vystřídala asi pět vinic. Některé byly opravdu obrovské a překrásné.