Znovín Znojmo - Muškát žlutý 2007 moravské zemské
Poznámka: chutnáno 09/2008 (chutnáno znovu 07/2009 viz. komentáře)
Odrůda muškát žlutý je typickou odrůdou spíše pro výrobu tokajských vín, není to tedy úplně typický zástupce našeho vinohradnictví. Původem je to starobylá odrůda, která zřejmě křížením dala vzniknout dnes rozšířenějšímu Muškátu Ottonel (zněj byl později křížením vyšlechtěn i Muškát moravský). Tento Muškát žlutý, který jsem krátce po uvolnění na trh měl možnost ochutnat, pochází ze sklepů Znovínu a dozrál v roce 2007 ve vinohradech v katastru obce Chvalovice na viniční trati Dívčí hora. Chlubit se navíc může zlatou medailí ze soutěže Muscats du Monde 2008 ve Francii.
Protože Muškát žlutý není u nás registrovanou odrůdou, museli ve Znovínu víno klasifikovat jako moravské zemské, i když jinak by pravděpobně bylo zařazeno jako pozdní sběr. Lahvováno bylo někdy koncem prázdnin a v prodeji je teprve krátce, od začátku září. Láhev zelená 0,75l bordo, uzavřená plným korkem a ozdobená nálepkou získané zlaté medaile. Etiketa je pro tuto řadu znovínských vín ‘Znovín gallery’ tradiční - kromě obrazového díla Proměny od Pavla Filipa obsahuje název odrůdy, ročník, zařazení jako polosladké, alkohol 11.5%. Na zadní etiketě jsou kromě popisu odrůdy a charakteristiky vína uvedeny analytické hodnoty (cukr 23.7g kyseliny 6.7g bezcukerný extrakt 24.8g) číslo šarže 7051 a piktogramy s doporučeními. Přiznám se, že při čtení etikety mám z hodnoty cukru trochu obavu, se znovínskými víny s vyšším cukrem mívám často osobní problém, současně jsem ale na obsah lahve zvědav
Barva je čirá, mladictvě světlounká snad zlatavá, nepřipadne mi příliš výrazná, ale vzhledem k umělému zdroji neberu pohled skrz sklenku příliš vážně. Raději s ní lehce zakroužím a přičichám. Poznávám typické muškátové aroma, ze kterého vystupuje vůně sáčku čaje z černého rybízu. Černý rybíz se mi vybavuje i dále v chuti spolu s jemnou citrusovou kyselinkou. Z počátku se mi zdá, že kyselinka cukru nestačí, pak se však přece jen projeví a vyvolá další tóny zralého ovoce. S dochutí objevuji snad i náznak, na etiketě avizovaných, zralých hrušek. Působí to na mě ale všechno trochu divoce, navíc vzhledem k množství cukru je asi i škoda, že jsem toto víno nedočkavě otevřel tak příliš brzo. V této podobě mě již po druhé sklence příliš nelákalo k nalití další, nadruhou stranu si za to můžu sám a dá se asi očekávat, že časem by se všechny složky zharmonizovaly. Určitě se k němu s H. ještě zkusíme vrátit později - na stránkách Znovínu ho ale nemohu najít?
Diskuze
Sakra Pavouku, to mě štve, to víno jsem hledal hned jak probleskla zpráva o té soutěži (dostalo se mezi desítku nejlepších Muškátů z celého světa :o). Hledal jsem ve velkoobchodech, kde mají celé regály Znovínu, a nenašel nic. Moc mě to zajímalo, ale do Znojma mám daleko… Zrovna jsem dumal o soutěžích a porotách, ta domácí v dubnové VinoRevue se k Muškátům postavila jak Kat Mydlář, a přitom věřím, že se z Muškátu dají udělat i velká vína, škoda, škoda, že jsem tohle víno nesehnal!
Sklenicka: co sem zjistil, nalahvovali toho kolem sesti tisic litru a ve znovinu by mel byt jeste k sehnani - mel bych tedy jeste nejakou lahev dostat. kdyz budes mit stale chut ochutnat a bude problem sehnat, muzu ti z nich nejakou nechat
co se tyce muskatu, nechci se poustet na, pro me, tenky led technologie vyroby vina ale
imho prave muskat vyzaduje pri zpracovani zvysenou peci a mozna i moderni vybaveni. opravdu dobry MOPR u ktereho by se mi ‘podlomily kolena’ jsem dlouho nepil (je to take tim, ze sam ho vlastne nevyhledavam a objevuji tak vlastne jen pri ochutnavkach). ale mozna prave na teto odrude (myslim Muskat moravsky) by si moravsti vinari mohli dat zalezet
Jen pro info, ted jsem ho telefonicky objednaval ve Znovine (v Louckem klastere) dva kartony a nebyl zadny problem. Osobne to vino vidim na delsi ulozeni a uvidime, mne neprislo, ze by zatim ukazalo, co v nem je.
jojo, v prodejne v louckem klastere jsem ho v regalech jeste videl, jen v ceniku na webu ho nejak nemuzu najit (?)
-pao-: souhlasim s ulozenim, podle me take potrebuje trosku nazrat…
Žlutý muškát je zajímavá novinka a podle toho se i obchodně chová. Koupil jsem ho náhodně ve vinotéce Louckého kláštera jako raritu. Do Znojma mám taky daleko, cca.160 km, ale jezdím tam.”Žluťák” se vyprodal velmi rychle.Mám info,že není skladem. Je to odrůda, která svým charakterem nabízí možnost delšího uskladnění. Není pro nedočkavce. Musí se harmonizovat.Při dobrém zacházení je to jistě ozdoba každého archivu.
Chuťově vynikající( nehledě na velice příznivou cenu). Jenže - to bylo, zmizel jak ze Znovína, tak z prodejen, které jsem navštívil, jakoby kouzlem.Škoda.A pokud jde o skladování, tak jsem přesvědčen, že po jeho ochutnání- v žádném sklípku nebo domácnosti dlouho nevydrží.
Roines: No ja si prave myslim, ze by ve sklipku melo jeste nejakou dobu vydrzet. Alespon v zari na nej bylo priiilis brzo (IMHO)
Měl jsem několik lahví tohoto výborného víno a je pravda že dlouho nevydržely . Každopádně je to nejlepší víno které jsem kdy pil a už se těším na ročník 2008.
Celá šarže prý byla brzy vyprodána chvilku po uvolnění do prodeje. Bohužel jsem koupil jen na zkoušku pár lahví, už mi zbývají pouhé 2:-(
Dnes jsem měl možnost u Znovínu ochutnat 2008, čerstvě nalahvované, takže ještě lahvově nezralé. Nedosahuje 07, ale určitě pár lahví koupím:-)
JFK
no ja jeste mam tri a hodlam s nim pockat nejdrive do vanoc, ocekavam ze bude mnohem zajimavejsi nez kdyz jsem ho zkousel
2008 uz maji nalahvovanou? zajimave, rocnik 2007 lahvovali az nekdy po prazdninach.
Nejen nalahvovanou, ale už jej i prodávají:-) Ale není ještě v katalogu, a nevím, jestli na webu… Zatím to nabídli jen pravidelným zákazníkům.
JFK
JFK: už ho mám http://www.vinnypavouk.cz/2009/03/znovin-znojmo-muskat-zluty-2008-moravske-zemske/
tentokrát to asi půjde mimo mě…
Vytáhnul jsem téměř po roce láhev ročníku 2007 a můj dojem je, že víno je nyní akorát sladěno k pití. Rybíz i máslová hruška, vše tam stále je, jen se to imho více zjemnilo a působí to klidnějším dojmem. Další čekání by asi mohlo být spíše už na škodu… ale kdo ví :0)
Na tuto odrůdu jsem asi narazil ve Wachau (Gelber Muskateler). Dělají ji tam striktně suchou, není až tak vzácné na ni narazit. Ve vůni tam převažoval květ černého bezu, celkově svěží, šťavnaté. Přivezl jsem si dva kartony od různých vinařů, takže je vidět, že se mi líbilo.
Dneska jsem si koupil ve vinárně jednu lahvinku tohoto muškátu ,myslíte že je už ideální doba na pití? Podle etikety doba zrání 4-6 let. díky moc
viz muj koment 24.7.2009 / ja bych nevahal a vypil - pokud jste jej za timto ucelem koupil i kdyz v pripade archivace je to vzdycky slozite a zalezi na ocekavanich a duvodech k archivaci. v tom se neda radit!
btw: znovin spise nez dobu zrani uvadi dobu mozne archivace, vsechna jejich vina jsou IMHO pripravena k okamzitemu piti a zrani jako takove nepotrebuji