Lahofer - Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr
Chutnáno 01/2009
Vinařství Lahofer je už dostatečně známé svými zajímavými víny, i když asi ne každý den je posvícení, jak jsem se přesvědčil v nedávném zápisku ke cuveé Babičák V Lahoferu (do roku 2006 se vinařství jmenovalo První znojemská vinařská) vyrábí vína z vlastních vinic, což konec konců mají i ve svém sloganu. Tento ryzlink rýnský dozrál do pozdního sběru na dobšické viniční trati U Hájku, bod patří za pěkný popis vinice na stránkách vinařství, všetně plánku osázení odrůdami. O víně samotném jsem na webu žádné informace nenašel.

Lahofer - Ryzlink rýnský 2006 U hájku
Kouřově zelená lahev typu ‘pistole Weinschlegel’ je pod tmavou záklopkou uzavřena korkem. Etiketa po změně názvu vinařství působí moderněji, černo červené provedení se šedou ploškou pro text. Výtku mám k červenolesklému logu společnosti na černém podkladu - minimálně se to špatně fotí V logu vidím skleničku s hrozny (?) pod ní nápis Lahofer. Dále je na etiketě jméno vinice, odrůda, ročník a zařazení (U Hájku, Ryzlink rýnkský, 2006, pozdní sběr - polosuché). Ostatní informace jsou vzadu a je jich dost! Od popisu, doporučení a charakteristiky vína až po podrobné analytické hodnoty: alkohol 12.5%, cukr 7.8g/l, kyseliny 7.6g/l, bezcukerný extrakt 22.8g/l, cukernatost hroznů 22.8st.NM, sběr 27.10.2006. Doporučená archivace dle vinařství 6 až 8 let. Evidenční č.j. 100D1-07/12, číslo šarže 506.

Lahofer - Ryzlink rýnský 2006 U hájku
Pěkná - podle mě - slámově žlutá barva. I když k těm barevným popisům bych asi využil nějaký kalibrační vzorník (existuje nějaká pomůcka?), jedná o nazrálejší odstín. I ve vůni se dá již pozorovat uleželost, lehce kořenitější a tak akorát doplněná ryzlinkovými medově petrolejovými tóny. V chuti je zbytkový cukr znát, každý doušek ale působí svěže a příjemně harmonicky díky pevnému tělu, tvořenému citrusovou kyselinkou podpořenou i minerálností. Vinařství doporučuje podávat vychlazené na 9-11st, k tomuto vínu se mi hodila spíše ta nižší hodnota. Doznívání je dostatečně dlouhé a pro mě se nese snad v podobě sušených meruněk? Nyní, v této pro mě optimální podobě, se to pěkně pije - nazrálá ‘ryzlinkovost’ tak akorát doplňuje stále živou svěží ovocnější stránku vína. Další láhve co mám budu postupně otevírat, nicméně ještě nějakou dobu vydrží (i když asi bude už hůř k sehnání).
Odkazy k tématu: jiný, mnohem zajímavější pohled na tento ryzlink u Vinograf-a
Diskuze