Lahofer - Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr
Chutnáno 01/2009
Vinařství Lahofer je už dostatečně známé svými zajímavými víny, i když asi ne každý den je posvícení, jak jsem se přesvědčil v nedávném zápisku ke cuveé Babičák V Lahoferu (do roku 2006 se vinařství jmenovalo První znojemská vinařská) vyrábí vína z vlastních vinic, což konec konců mají i ve svém sloganu. Tento ryzlink rýnský dozrál do pozdního sběru na dobšické viniční trati U Hájku, bod patří za pěkný popis vinice na stránkách vinařství, všetně plánku osázení odrůdami. O víně samotném jsem na webu žádné informace nenašel.
Kouřově zelená lahev typu ‘pistole Weinschlegel’ je pod tmavou záklopkou uzavřena korkem. Etiketa po změně názvu vinařství působí moderněji, černo červené provedení se šedou ploškou pro text. Výtku mám k červenolesklému logu společnosti na černém podkladu - minimálně se to špatně fotí V logu vidím skleničku s hrozny (?) pod ní nápis Lahofer. Dále je na etiketě jméno vinice, odrůda, ročník a zařazení (U Hájku, Ryzlink rýnkský, 2006, pozdní sběr - polosuché). Ostatní informace jsou vzadu a je jich dost! Od popisu, doporučení a charakteristiky vína až po podrobné analytické hodnoty: alkohol 12.5%, cukr 7.8g/l, kyseliny 7.6g/l, bezcukerný extrakt 22.8g/l, cukernatost hroznů 22.8st.NM, sběr 27.10.2006. Doporučená archivace dle vinařství 6 až 8 let. Evidenční č.j. 100D1-07/12, číslo šarže 506.
Pěkná - podle mě - slámově žlutá barva. I když k těm barevným popisům bych asi využil nějaký kalibrační vzorník (existuje nějaká pomůcka?), jedná o nazrálejší odstín. I ve vůni se dá již pozorovat uleželost, lehce kořenitější a tak akorát doplněná ryzlinkovými medově petrolejovými tóny. V chuti je zbytkový cukr znát, každý doušek ale působí svěže a příjemně harmonicky díky pevnému tělu, tvořenému citrusovou kyselinkou podpořenou i minerálností. Vinařství doporučuje podávat vychlazené na 9-11st, k tomuto vínu se mi hodila spíše ta nižší hodnota. Doznívání je dostatečně dlouhé a pro mě se nese snad v podobě sušených meruněk? Nyní, v této pro mě optimální podobě, se to pěkně pije - nazrálá ‘ryzlinkovost’ tak akorát doplňuje stále živou svěží ovocnější stránku vína. Další láhve co mám budu postupně otevírat, nicméně ještě nějakou dobu vydrží (i když asi bude už hůř k sehnání).
Odkazy k tématu: jiný, mnohem zajímavější pohled na tento ryzlink u Vinograf-a
Diskuze