Degustace Vinařství Lahofer
Vinařství Lahofer je relativně mladá vinařská společnost. Historie sice začíná v roce 1998 založením společnosti Sufita s.r.o., která byla v listopadu 2003 přejmenována na akciovou společnost První znojemská vinařská, ale pod názvem Vinařství Lahofer a.s. se společnost objevuje až v roce 2006 po vybudování nového moderního provozu Vinařský dvůr Lahofer v Dobšicích. Jméno vinařství je odvozeno od dobšického rodáka, uměleckého řezbáře Jana Lahofera, který v Dobšicích žil na přelomu 18. a 19. století a je autorem unikátní knihovny, nyní umístěné v klášteře na pražském Strahově.
Večerem provázel pan Michal Pittour, který nám představil dvanáct vzorků - dvě vína růžová, jedno červené a zbytek vína bílá. Vstupem mezi jednotlivými vzorky informoval o dění ve vinařství, současných plánech a cílech. Mezi ně také patří například právě probíhající výstavba vinařského hotelu Lahofer ve Znojmě nebo společný plán s Vinařstvím Hort otevření rozhledny u Napoleónova Dubu.
Vína vyrábí v Lahoferu výhradně z vlastních vinic. Kromě již známých vinic na tratích U Hájku a Babičák má vinařství nyní v pronájmu i vinice na trati Vinohrady ke Křídlůvkám. Zhruba třetina vinice Babičák prochází novou výsadbou, průměrná hustota osázení byla již jen asi 2000 keřů na hektar, proto začala být údajně ztrátová a například na ryzlinky z nových vinic Babičáku si budeme muset zase nějakou dobu počkat. Podle slov pana Pittoura je cílem společnosti, aby pod každým jejich vínem byla podepsaná značka Lahofer, která by měla zaručovat stabilní kvalitu, profesionálně udělané a cenově dostupné víno. Uzávěrem lahví by měl být i v budoucnu převážně korek. Také jsme byli ujištěni, že současná produkce není a ani ta budoucí nebude směřována do obchodních řetězců, cílová skupina je soukromá či firemní klientela a gastronomie, proto současným stropem výroby je snad nějakých 180000 lahví a i když výrobní kapacity jsou větší, přebytky hroznů (přibližně jedna třetina) společnost raději odprodá. Největšími smluvními odběrateli jsou Znovín Znojmo, Vinařství Hort a Vinselekt Michlovský.
Vinařství Lahofer vlastní všechny tři certifikáty kvality ISO platné od 27.12.2007 do 31.12.2010. Od roku 2005 se také zařadilo do Systému Integrované Produkce hroznů (SIP).
Degustace to byla povedená a opět ukázala, že vína z dobšického vinařství Lahofer stojí za pozornost a je z čeho vybírat…
Frankovka ps 2007 (Babičák, šarže 1007):
Netradičně se začalo jediným červeným vínem degustace, které je v současné chvíli také posledním z červených, která jsou ještě skladem. Višně a švestky v kořenité vůni, v chuti trochu řidčí, celkově spíše lehčí pití. Působí docela dost mladictvě a ostřeji.
Ryzlink rýnský kab 2007 (Babičák, šarže 907):
Jemná ovocná vůně, možná i nedozrálé meruňky. V chuti řízné, výrazně suché s doprovodem minerality.
Neuburské ps 2007 (U Hájku, šarže 1207):
Svěže působící výraz s výraznou kyselinkou v chuti, minerální až nahořkle grepový podtext. Na tohle víno bych asi chtěl mít trošku více času…
Veltlínské zelené ps 2007 (Babičák, šarže 607):
Kořenitá vůně, v chuti lehčí s výraznější svěží suchou kyselinkou a s jemnou mineralitou v pozadí, příjemné pití na letní terasu.
Müller-Thurgau kab 2007 (Babičák, šarže 507):
V tomto ročníku je posledním z Babičáku, v loňském roce byla Milerka zde vyklučena a bude údajně nahrazena Pálavou. Trochu netypický vzorek. Ve vůni mám poznačeno ovocně-kořenitě-minerální. V chuti dotek zbytkového cukru doplněný jemnou kyselinkou s ovocně-sauvignonovou dochutí. Lehké a celkem příjemně pitelné.
Sauvignon ps 2007 (U Hájku, šarže 3007):
Ve vůni rybízové listy a příjemné pozadí. Vyšší zbytkový cukr harmonicky doplňuje výrazná kyselinka, hezky sladěné, mě připadá v dochuti spíše broskvovější, osazenstvo si prozměnu štěbetá o angreštu…
Rulandské šedé vzh 2007 (U Hájku, šarže 1307):
Zbytkový cukr tomuto šeďáku sluší, nevadí ani vyšší alkohol 13%. V chuti se mi asi nejvíce vybavily nedozrálé broskve nebo kiwi s náznakem medovinky. Opravdu krásně sladěné a vyrovnané, s nějakým tím potenciálem k dalšímu zrání. Navíc budeme mít možnost si ho doma užít v klidu, H. měla štěstí a vyhrála ho v závěrečné tombole
Tramín červený ps 2007 (U Hájku, šarže 1407):
Jemná tramínová vůně růžových květů. V poznámkách mám, že je v chuti spíše svěží a snad méně aromatický než bývá většinou zvykem, v závěru trošku citronový.
Frankovka claret kab 2008 (Babičák, šarže 1808):
U této novinky byla údajně v Lahoferu poprvé použita moderní Cross Flow filtrace. Toto bude spíše vyloženě módní líbivka, letní pití a podchladit k bazénu. Růžovky a ještě navíc s 24.2 gramy cukru jdou většinou spíše mimo mě, u bazénku raději dávám přednost míchaným koktejlům i když nadruhou stranu díky svěží a živé kyselince to nepůsobí až příliš utahaně, jak by se dalo podle prvního dojmu čekat a určitě se na letní párty neztratí!
Sauvignon vzh 2007 (U Hájku, šarže 1507):
V současné době již údajně vyprodáno. Poměrně zajímavý vzorek, kterému by slušelo snad podávat při trošku nižší teplotě než byl prezentován. Zajímavě kořenitě/ovocné, angrešt, josta a zajímavé máslové tóny - s nadsázkou vzdáleně připomíná některé NZ sauvignony.
Svatovavřinecké rosé ps 2008 (Babičák, šarže 1708):
Další růžová novinka ze sklizně 2008, opět s použitím filtrace Cross Flow. Jahodově malinová výrazná vůně, v chuti sladké jahody, dost sladké, sice s projevem svěží kyselinky, ale mám pocit, že toho cukru na mě začíná být už trochu moc
Muškát moravský ‘mladý lahofer’ 2008 (Vinohrady ke Křídlůvkám, šarže 208):
A na závěr poslední novinka, zařazená jako zemské víno. Pro mě už tentokrát sladká zběsilost Cukernatost byla údajně nějakých 24.2st a víno má pouhých 8% alkoholu! Projev vína je ovšem s příjemnými hroznovými až burčákovými tóny ve vůni i v chuti.
Diskuze
Ahoj Martine, koukám, že v hodnocení se docela shodneme: http://www.ovine.cz/index2.php?pg=show&id_zajim=4690&id_polozky=7
I s těmi posledními vzorky souhlasím: klaret je sladší, ale ještě je to docela fajn, růžový svatovavřinec je pro mě s cukrem už hodně přes míru, a Mladý Lahofer byl můj šílený omyl: při nákupu jsem se nepodívala na etiketu a pod slovem “mladý” jsem si představila něco jako je Hortovo Veselé víno - prostě mladé svěží pití. To jsem se teda pěkně sekla. Ještě že jsou lidi, kteří si to s radostí vzali
vidim, ze te taky zaujal ten jejich sedak pekne vino, jsem zvedavej jak me bude bavit v klidu doma…
co se tyce zminovanych novinek 2008, verim ze je to jen doplneni sortimentu o modni zalezitosti a nema to byt ukazka, kam se bude budouci produkce ubirat
Podobné popisy ochutnávek si vždy rád přečtu, ale protože na rozdíl od recenzí jednotlivých láhví jsou zde popisy přece jen stručnější, docela bych uvítal, kdyby byly jednotlivé vzorky nějak obodovány nebo seřazeny podle toho, jak se líbily. Já vím, že někdo to nedělá rád, ale fakt je, že pro ostatní by to přece jen jisté vodítko pro případný nákup bylo.
Většinu jsem chutnal na VINEXU, šeďák je opravdu fajn, i ten klaret z Frankovky, Sauvignon nadprůměrnej. Těším se na RR 08 až bude v prodeji.
milasko: no jo, ale do bodovani se poustet nemuzu zvlast ne u techto kratkych poznamek z degustace, kde se soustreduji i na vyklad vinare. pak se mi vino v klidu jevi nekdy i dost odlisne. sice jsem to kdysi, kdyz jsem zacinal na degustace pravidelneji chodit zkousel, ale asi jsem jeste do bodovani nevyzral? z degustace pak nemam nic a jen soustredene se zbytecne snazim vino prenest na nejakou ciselnou stupnici. a desim se toho, ze by moje naladove subjektivni hodnoceni bylo “jisté vodítko pro případný nákup” :)
Tomáš H:RR 08 kabinet bude mít 4g cukru a 8g kyselin,trat U Hájku.RR08 PS bude mít 2,5gcukru a 8g kyselin,vinice Ke Křídlůvkám.
Z ročníku 08 budou i sušší vína,např:
Sauvignon 08 VOC,7gcukr/7,8g kyselina
VZ 08 VOC,9,5g cukr/7g kyselina