Znovín - Chardonnay 2005 výběr z bobulí
Poznámka: chutnáno 02/2009
Sladká tečka na závěr oběda - mrkvový dort jako šťavnatý dezert v párování s 66gramy přírodního cukru. Nebo raději sladký (a třeba i romantický) večer? Znovínské Chardonnay 2005 z viniční tratě Vrbovec / Vinná hora ve sladkém výběru z bobulí jsem již měl stoprocentně možnost dříve ochutnat, ale poznámky se mi nedaří dohledat a pravděpodobně mě ani nezasáhlo, protože si nic konkrétního k němu nevybavím. Zasklil jsem ho tenkrát díky tomu, že se ocitlo v nevhodné společnosti jiných vín nebo mě jenom nesedlo do nálady? To už si asi nevzpomenu…
Ale tentokrát se to povedlo Víno a já jsme si padli do chuti. Když na chvíli ztratím paměť a zapomenu co za láhev jsem otevřel, intenzivnější barva a vyšší viskozita už od pohledu napovídají, že půjde nejspíš o sladké a hlavně extraktivnější víno. Trochu se ve skleničce muselo nadechnout, ale pak se projevilo poměrně intenzivní plnou vůní s tóny hrozinek a citrusů, ale i s jemnou elegancí v pozadí. Na chuťové pohárky ihned zaútočí zbytkový cukr, ale kyselinka má sílu s ním bojovat, přičemž víno působí příjemně extraktivně a pevně. I když mám chvilkama pocit, že trošinku kyselinky by to možná ještě sneslo? Chuť je plná medových tónů a svěžího exotického ovoce. S již na začátku zmiňovaným dortem ozdobeným čerstvě našlehanou šlehačkou a nastrouhanou čokoládou moc hezké párování (ehm, a co na to doktorka Cajthamlová? )
Tahle sladká bomba je zařazena ve znovínské řadě Terroir Club. Lahvována je v půllitrových lahvích, které teda moc rád nemám, ale zase je pravda, že pro nás dva toho bylo až až… Etikety těchto vín s perokresbou vinice se mi líbí a uvedeny jsou všechny pro Znovín tradiční údaje - vinařská obec Vrbovec, trať Vinná hora, Chardonnay 2005 sladké, přívlastek výběr z bobulí. Vzadu nechybí ani obvyklé analytiky: cukr 66.3g/l, kyseliny 6.9g/l, bezcukerný extrakt 29g/l, alkohol 11.5%, číslo šarže 449. Odhadovaná doba archivace podle vinařství je 9-14roků, minimálně ta spodní hranice by se mohla zdát jako reálná…
Diskuze