Festival vína VOC Znojmo 2009
Již na diskuzním fóru jsem postupně postoval nějaké drby kolem VOC Znojmo. První vína originální certifikace s logem sdružení začali vinaři prodávat poprvé v pátek 8. května od 15:00 hodin a pro zákazníka bude nejjednodušším poznávacím znamením certifikační pásek kolem hrdla láhve. Společně s touto událostí odstartoval ve Znojmě a v sousedící obci Nový Šaldorf třídenní Festival vína VOC Znojmo 2009 - celý program v pdf, který by se měl opakovat i v příštích letech. My jsme s H. přijeli do Znojma až v pátek navečer, takže otevřené sklepy v Šaldorfě jsem vynechal. No - popravdě mi to nedalo a alespoň večer při vyjíždce na kole jsem se tam mihnul a trošku vdechl atmosféru, ale prakticky jako bych tam nebyl Moje obrazová reportáž je až ze sobotního slavnostního představení VOC Znojmo na náměstí TGM.
Nejdůležitější podmínky, aby víno získalo certifikaci VOC Znojmo, jsou shrnuty na stránkách sdružení. Dost se diskutuje o povoleném pužívání selektovaných kvasinek, takže pochopitelně jsem byl zvědav, jak budou vína vypadat - co všechno proleze sítem VOC. Ze současných třinácti členských vinařství jich představilo certifikovaná vína pouze osm. Z toho bylo dvakrát zastoupeno Veltlínské zelené, jednou Ryzlink rýnský, v osmi vzorcích se představil Sauvignon a jeden vzorek bylo cuvéé odrůd Sauvignon/Ryzlink rýnský. Až na Sauvignon se tedy srovnávat příliš nedalo.
Chabé zastoupení odrůdy Veltlínské zelené mě docela překvapilo, protože já osobně jej považuji za nejtypičtějšího zástupce znojemské oblasti. U Sauvignonů se mi v poznámkách opakují zmínky o angreštu a rybízu, sem tam nějaké lupení, tráva i náznaky tolik diskutovaných kopřiv. Žádné z vín nemělo vysloveně nějakou vadu, jen některá by snad ještě potřebovala nějaký čas se vzpamatovat z lahvování. Na celé koncepci VOC mi asi vadí, že není konkrétně definováno množství zbytkového cukru, resp. není nijak omezen a musí být pouze v souladu s nařízením Komise Evropské Unie č. 753/2002, čl. 16. Trochu to působí dojmem o snahu zalíbit se co nejširšímu spektru konzumentů - získat příznivce jak suchých tak sladkých vín. Možná jsem i doufal, že obecně ceny budou spíše mírně přesahovat 100kč, ve skutečnosti vína spíše atakují hranici 200kč či ji převyšují. O to více mě těší, že veltlín pana ing. Dobrovolného, který bych si po sobotní degustaci bezrozpaků koupil, je současně nejlevnějším vínem za 120Kč
Seznam představených vín VOC Znojmo:
- Ing. Josef Dobrovolný, Veltlínské zelené VOC 2008 (trať nevím) alk.13% cukr4,8 kyseliny4,5 cena 120Kč
- Josef Kořínek, Sauvignon VOC 2008 (Hnanice/Knížecí vrch) alk.10,5% cukr96 kyseliny6,8 cena 230 Kč
- Vinařství Lahofer, Sauvignon VOC 2008 (Dobšice/U Hájku) alk.12,4% cukr6,8 kyseliny7,6 cena 175 Kč
- Vinařství Lahofer, Veltlínské zelené VOC 2008 (Dyje/Babičák) alk.12,3% cukr11,4 kyseliny6,2 cena 165 Kč
- Vinařství Waldberg, Sauvignon VOC 2008 (Dyjákovičky/U sklepů) alk.12,5 % cukr7,3 kyseliny6,7 cena 160 Kč
- Vinařství Waldberg, cuveé Sauvignon/Ryzlink rýnský VOC 2008 (cuveé 50/50; SAU Dyjákovičky/U sklepů; RR Chvalovice/Dívčí hora) alk.12,5 % cukr6,9 kyseliny6,8 cena 180 Kč
- Vinné sklepy Lechovice, Sauvignon VOC 2008 (Borotice/Nad Kolářovým sklepem) alk.12 % cukr9,3 kyseliny6,2 cena 180 Kč
- Vinné sklepy Lechovice, Sauvignon VOC 2008 (Borotice/Stará hora) alk.11,5 % cukr15,3 kyseliny6,8 cena 180 Kč
- Víno Hort, Sauvignon VOC 2008 (Dobšice/U hájku) alk.11% cukr19,7 kyseliny8,2 cena 232 Kč
- Víno Hort, Ryzlink rýnský VOC 2008 (Dyjákovičky/U sklepů) alk.12% cukr5,2 kyseliny7,5 cena 232 Kč
- Tasovické Vinařství, Sauvignon VOC 2008 (Tasovice/Kamenný vrch) alk.12,5% cukr5,6 kyseliny5,8 cena 150 Kč
- Znovín Znojmo, Sauvignon VOC 2008 (Tasovice/Kamenný vrch) alk.12,5% cukr3,8 kyseliny6,3 cena 150 Kč
Kromě degustace vín bylo možné na stáncích několika hotelových restaurací znojemského regionu ochutnat nejrůznější úpravy Pohořelického kapra. Celé snoubení pokrmů a vína se tak neslo pod heslem: Když bílé víno, tak ryba, když ryba, tak kapr, když kapr, tak Pohořelický.
Z nabídky hotelu Prestige jsme ochutnali Rybí polévku příjemně krémové konzistence s kousky kořenové zeleniny a opečenou houskou (15kč, skvělý poměr cena/kvalita) a Kapří šíp s pečenou bramborou plněnou křenovou pěnou (45kč) - i ta samotná plněná brambora mi chutnala škoda jen, že ryba možná díky skladování působila trošinku povadle. To byl ale nejspíš problém i dalších chutnaných pokrmů.
Jako prezentaci akci nejvíce pojal asi Hotel Savannah, kde navíc přibalili prostírání a servírovali pokrmy na ‘jednorázovém’ plastovém nádobí FirstPack, na první pohled lišícím se od běžných tácků. Filet z kapra s grilovanou zeleninou (50kč) relativně jednoduchá záležitost, kterou zkusím okopírovat i doma - nečekal jsem, jak může zajímavě chutnat kapr v kombinaci s opečeným čerstvý žampionem. Rybí škvarky s kari, sýrem a cibulovojablečným chutney (45kč) by mohly být zajímavý slaný dezert, zajímavá kombinace několika chutí, jen opět utrpěla konzistence - ‘škvarky’ působily příliš gumově.
Trochu mě mrzí, že restaurace Althanský palác to zabalila celkem brzo a krátce po poledni jsme tak již neměli možnost kapra v jejich úpravě ochutnat.
Údajně snad Festival vína VOC Znojmo 2009 navštívilo téměř tři tisíce návštěvníků, vypity byly stovky lahví vína VOC a počet snězených porcí kapra dosáhl čísla 1200. Nezbývá než popřát celému novému apelačnímu systému VOC Znojmo hodně štěstí a doufat, že certifikace a schvalování vín bude sice přísné, ale současně spravedlivé…
Diskuze
No ty ceny mi přijdou dosti vysoké! Když třeba koukám na ten Sg pana Kořínka, na jeho webu jest uveden Sg PS 2008 s cenou 150,- CZK, zde píšeš 230,- CZK. Skoro to tak vypadá, že to jejich VOC bude HLAVNĚ o marketingu, což je podle mne škoda.
Pěkný Včetně obrazového doprovodu. čekal jsem, jestli od někoho nebude reportáž. Strašně projektu VOC přeju úspěch, ale zároveň mne dost znepokojuje, že zatím to vykazuje takový ty prvky masovosti. Podle mého by tato vína měla být přísněji selektovaná, podle přísnějších kritérií (a nejhlavnější typičnost, která ale neznamená unifikovanost a nesetře originalitu), tudíž bych byl připraven i na vyšší cenu. Spíš aby se z toho nestal jen nějaký drahý suvenýr pro turisty, kde obsah bude uvařen podle všem přijatelného vkusu a vlastně na něm bude záležet méně než na nálepce, která prodává. Chápu, jak těžké to je uřídit, sjednotit několik konkurujících si subjektů ke smysluplnné spolupráci a táhnutí za jeden provaz, a ještě tím správným směrem. Snad to dopadne dobře, dost na tom záleží, jak bude VOC vnímáno a přijímáno pro příště jako celek.
Tom: asi se jedna o jiny SG, ten VOC bude nejaky VzH, je lahvovan tusim v pullitrovkach a ma necelych 100g cukru…
p.j.: diky
taky VOC drzim vsechny palce! i kdyz uz je po prvni ochutnavce, stale nemam jasno, jak se k tomu celemu stavet, ale verim ze to dopadne dobre. sam za sebe jsem cekal podobu sousedniho Weinviertel DAC, uprimna 5ti eurova vina. pokud to ale pujde jinym smerem a cena bude adekvatni, proc ne. verim, ze cestou suvenyru ovlivnenym vetsinovym vkusem se to snad nevyda :o)
Tady je vidět, jak máme ten německý systém zažraný pod kůži: jak můžeš o VOC Sau říci, že je Vzh - to je protimluv. asi jako: Ta ženská je hezkej chlap I když teda VOC víno s 96g cukry je o čem? O terroirové typičnosti nebo o cukernatosti? Takovýhle hermafroditi doufám časem vymizí.
p.j.: jo jo, jasne! takhle blbe napsane je to jasnej protimluv ono to vzeslo z reakce na tomuv prispevek ohledne porovnani cen - a v rychle reakci jsem se takhle blbe vyjadril
chtel jsem zduraznit, ze sg zarazeny ve VOC je jine vino, proto je asi i drazsi, zkratka jsem se jen snazil rozlisit cukernatost pri sberu - na webu maji vino z hroznu, ktere podle nemeckeho systemu dozralo do PS, ale ten VOCeckovej je z hroznu ktery by podle zavedeneho systemu byly asi nejaky Vzh - odhaduji, cukernatost neznam…
osobne mi ten neocekavany rozptyl zbytkoveho cukru tam asi vadi vic, nez stale dokola obkecavane umele kvasinky… je to tak nejak zase moravsky stejne - bez analytiky tezko hadat co pod spuntem bude.
Jako expert na vino dobry, ale fotky jsou “point and shoot”. Premyslej co chces vyfotit a co tim chces rici.
Pivly: hehe :o) diky za kritiku!
jako expert na vino se necitim, spis me bavi se o nej zajimat… a ambice na umeleckou fotografii jsem si nikdy nedelal spise jde o photo-notes, tedy pro me neco jako obrazkove poznamky toho, co jsem si poznamenat chtel… pokud te to jako cloveka s jinym estetickym citenim pohorsuje, pak se samozrejme omlouvam!
Zajímal by mě názor na VOC vína aktuálních ročníků. Poradíte nějaké tipy?