Zdeněk Peřina - Ryzlink vlašský 2007 pozdní sběr
Chutnáno 05/2009
Po müllerce a sylvánu (moje poznámky narychlo v diskuzi zde)jsem si otevřel další víno, díky jarní rýmě mám oproti ostatním bedničkářům asi mírný skluz :o) Už jsem se těšil na Peřinův Ryzlink vlašský 2007 v pozdním sběru, takže v pomyslném degustačním sledu nic jiného nemohlo přijít na řadu.
Pan ing. Peřina je dnes již považován za ‘vlašákovou legendu’. Dnes se věnuje svému vinařství a při tom pracuje pro vinařství Galant - nyní snad by již bylo přesnější napsat ‘pracoval’, protože jsem se dočetl, že se již dále bude věnovat pouze svým vínům.
Tento bedničkový Ryzlink vlašský z ročníku 2007 pochází z viniční trati Březí / Ořechová hora, hrozny v době sklizně dozrály do pozdního sběru a podle zbytkového cukru patří mezi vína suchá, číslo šarže 9-07. Víno je v zelené bordó lahvi pod plným korkem s potiskem ročníku a loga vinařství. Etiketa je relativně jednoduchá, ale vínu sluší, bohužel pouze s nejnutnějšími údaji - jediná zmíněná analytika je alkohol 13.5%.
Určitě doporučuji víno nechat nějakou dobu po otevření se nadechnout, alespoň u mě mu to výrazně prospělo. Vůně je krásně čistá, nepůsobí nikterak explozivně, ale láká k okamžitému napití směsí zralého ovoce s nepatrným náznakem medu (který se asi časem bude zvýrazňovat), a nějakou zvláštní směsí co mi připomíná snad bílou čokoládu? Takovou tu falešnou ‘nečokoládovou’, nevím jestli se mnou budou ostatní bedničkáři souhlasit, ale ten pocit se mi tam stále vrací Šťavnatá kyselinka s velmi jemnou hořčinkou vytváří plnou a bohatou chuť s docela dlouhým zakončením. Na moravské víno relativně vyšší alkohol 13.5% je dobře zakomponován a při vychlazení vůbec neruší. Navíc, i když víno působí suchým dojmem, díky svému hladkému a harmonickému výrazu bych se ho nebál otevřít i návštěvě vyhledávající spíše polosuchá vína. Škoda že jsem nikde nenašel analytiku vína, docela by mě zajímala. Tentokrát jsem se nesnažil ani o žádné párování, pije se to příjemně jen tak samotné s kouskem sýra. Ale asi bych v létě k tomu ugriloval nějakou rybu? To by mohlo fungovat… Nebo hodně obloženou pizzu.
Pan Sklenička sice volá po větší kritice vín z bedniček, ale vlašák od pana Peřiny s ohledem na cenu nějakých 150kč se prozatím pro mě stává bedničkovým favoritem, který překonal i medajlí ověnčený sylván z Valtic
Diskuze
Chystám se přechutnat a porovnat najednou vlašáky pana Peřiny a ty jeho “galantní”, doufám, že to bude zajímavé a zábavné
Tom: Tak to budeš mít o zábavu postaráno Podej pak report jak Galant obstál…
Dostal jsem teď od jednoho bedýnkáře darem vlašák z Galantu, taky jsem pil jiný vlašák (kabinet) od Peřiny, něco polosuchého z Mikrosu, ale tenhle PS z Ořechové Hory stále vede, je jaksi nejpřekvapivější, nejbohatší :o)))
Ale vlašákofilům doporučuju jarní vesnické košty na Pálavě, tam si můžou nachutnat spousty vzorků… já to letos nestihl, byl jsem jen na koštu v Mikulově, ale i tam vlašáky kralovaly a byly fakt pěkné.