Zapomenuté letní degustační poznámky
Vinobraní je v plném proudu a vinaři, pro které není žádoucí příliš vysoká cukernatost hroznů, mají asi zrovna teď plné ruce práce. Pokud se letošního ročníku týká, tak dnešní datum si asi v paměti uchovám na dlouho. Dopoledne jsem se cestou stavil pro nějaké víno v Novém Šaldorfu, na teploměru 28st a v Dobré Vinici právě sklízeli Sauvignon. Určitě si na to vzpomenu, až bude možnost ho doma za několik měsíců ochutnat, že tento soviňon se sklízel v za pálícího slunce a v krátkém rukávu
Škoda, já si dnešní pozdně-letní odpoledne moc neužiji, jak se říká - ‘něco na mě leze’, takže já lezu do postele s notebookem a volný čas využiji konečně k sepsání nějakých starších poznámek, ke kterým jsem se ještě nedostal. Tentokrát jen jako stručné zápisky dohromady. Přičemž vrátit se do kondice a krátit dlouho chvíli mi pomáhá kapka Wieserova v dubu zrajícího skvělého švestkového destilátu, který jsem si letos přivezl z Wachau.
Poznámka: všechno chutnáno v průběhu 07-08/2009
Auntsfield Estate - Long Cow Sauvignon Blanc 2007 Hrozny pro tento novozélandský Sauvignon z oblasti Marlborough dozrávají na bývalých pastvinách krav, z toho je tedy patrný název vína. Vůně je klasická novozélandská bohatá směs všemožného ovoce, kvetoucího bezu a rybízového listí, ovšem nezvykle doplněná o lehkou zakouřenost či chvilkovou máslovou krémovost. Nevím nakolik sehrála roli sugesce z vůně, ale krémovitost pokračuje v chuti, objevuji jostu či dužinu angreštu, ale také třeba trochu nějakého zeleného lupení. S tou krémovitostí a lehkou zakouřeností je to pro mě trošinku jiná podoba novozélandského Sauvignonu než jsem zatím potkal a asi bych se i hádal o částečném použití dubového sudu? Na webu vinařství ale jsem o sudech informaci nenašel. Toto je pro mě zajímavý novozélaďan a k nám ho tuším dováží Vicom. |
Bodega Museum - Real Reserva 2003 O tomto španělovi si už před nedávnem udělal poznámky Tom a já jsem slíbil, že ho taky otevřu. Vybíral jsem víno k právě dodělané chladící se paštice z kachních jater, nejdříve má představa byla nějaké výraznější sladké víno, ale nakonec jsem zkusil sáhnout po tomto rudochovi. Koupil jsem jej kdysi v nějaké akci Global Wines, o vinařství se podrobně už rozepsal Tom v odkazovaném zápisku, víno je v lahvi se zajímavou atraktivní kovovou etiketou. 100% Tempranillo s temnou barvou a již se znaky nazrání. Se zakouřené vůně vyčuhuje hodně zralé peckovité ovoce, příjemný závan dubu a používaný kožený pytlík na tabák. Pro mě opravdu příjemná bohatá vůně, škoda že sem tam výrazně vyčouhne alkohol. V chuti opět ovoce, hezky šťavnaté v doprovodu již kultivovaného třísla a podepřené pěknou kyselinkou s dlouhým závěrem. Španělsko ve stylu jak ho mám rád a ještě na dně archívu chvíli přežije |
La Chapelle de Saint Dominique 2006 Zástupce jihu francie oblasti Languedoc, víno z portfolia dovozce KupmeTo. V minulosti jsem již pil a napsal si poznámky k ročníku 2003 tohoto vína. Tam mám i nějaké poznámky k samotnému vinařství. “Špunt” je i nyní potištěný logem St-Dominique, ale materiálem si nejsem úplně jist, vypadá to jako hodně jemná korková drť slisovaná a lepená dohromady s nějakým plastem - na oko takový kvalitnější drtěný korek. Barva hluboká, prakticky neprůsvitná s mírně řidším okrajem. Ve vůni tmavá marmeláda doplněná o vanilku a další sladké koření, vše to hezky dokresluje i trocha animálních tónů v pozadí. V chuti mi oproti poznámkám a chabé paměti o lahvi ročníku 2003 připadá, že je znát ‘převaha’ cabernetu a víno působí o něco drsněji než si pamatuji. Zkouška s karafou možná subjektivně trochu pomohla, takže snad by to chtělo ještě více času v temnu a chladu archívu. |
Penfolds - Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay 2006 Oblíbené cuvée dvou odrůd od australského velkoproducenta Penfolds, moderní víno směřované nejspíše do běžné každodenní gastronomie, u nás k vidění i v regálech větších marketů. Zakladatel vinařství Christopher Rawson měl ve vinicích starý domek, který dosud stojí a k tomu se váže název řady vín Rawson’s Retreat. Vzhledem k stylu a původu jsem vůni očekával mnohem explozivnější, jinak je tam tradiční exotické ovoce až do přezrálého manga, snad i lehoučká medovinka. V chuti vlastně pokračuje z nosu, opět zralé ovoce, cosi minerálnosti a krémový závěr s až skoro nepříjemnou dochutí dřeva. Vše nasvědčuje tomu, že lávev byla otevřena v poslední možnou chvíli tyhle vína mají krátkou životnost a jsou nejlepší mladá. |
Lindemans - Cawarra Semillon Chardonnay 2006 Toto jsme otevřeli společně s předchozím, řekněme jako duel porovnatelných lahví. Taktéž moderní víno dalšího velkého australského výrobce, směs stejných odrůd, shodný styl a směrování na cílovou skupinu. Hned na oko ve skleničce působí oproti předchozímu svěžejším a živějším odstínem. Vůně také výraznější, opět exotické ovoce, tentokrát s jemným nádechem čokoládovo-kakaových tónů, trošku působící uměle, ale v této kategorii to snad asi nevadí. V chuti docela svěží mix exotického ovoce zabaleného do slupky dozrávajícího banánu. Z pomyslného duelu Lindemans vyšel rozhodně jako vhodnější společník k domácí variaci na Caesar salát s kuřecím masem. |
Diskuze
Před chvílí jsem četl, že ve Znojmě padl teplotní rekord pro tento den - 27,8 °C je neuvěřitelných!
Sakra sakra, doufám, že se vykurýruješ. S tím zmíněným mokem by to mělo dopadnout, vypadá hodně zajímavě. Evas psala, že má obrovskou rýmu a další nepříjemnosti, tož snad se oba dva dáte za dva dny do kupy!
Na Museum Real Reservu 2003 mám příjemnou vzpomínku, to je pravda