Znovín - Procházka časem 2010
Procházka časem je jedna z mnoha záslužných marketingových akcí, které Znovín Znojmo pořádá pro své pravidelné zákazníky. Při ní se na začátku roku vždy chutnají hlavně vína dnes již neprodejná, vína která leží v archívech a zákazníci si tak mají možnost udělat názor o nazrálosti vín, aniž by museli sahat na své lahve. Ochutnávka je pak doplněna o několik vín, která naopak teprve jdou do prodeje.
Moderátoři večera ochutnávku archivnívh vín uvedli starým francouzským příslovím: Odrůda je matkou vína, půda a poloha otcem vína a ročník jeho osudem…
Poznačené analytiky jsou naměřené při lahvování, tedy ty které jsou uvedeny na etiketách a je jasné, že u starých vín se podle způsobu skladování mohou skutečné hodnoty lišit. Snažil jsem se sice ‘napínat uši až za dva rohy’, i tak jsem se mohl snadno přeslechnout. Už po několika prvních vzorcích v sále byla veselá nálada jako ve vinárně a ke konci sál hučel jako v závodní jídelně, kdy se vedla čilá konverzace a cinkaly skleničky. Škoda, že se díky tomu snažili moderátoři ochutnávku postupně hnát rychleji kupředu a jednotlivé vzorky tak nedostaly někdy tolik času, kolik by si i zasloužily. Snažil jsem se to trošku kompenzovat používáním druhé skleničky a k něčemu se tak zpětně vracet, ale tím jsem možná si to udělal ještě kapánek složitější
Svatovavřinecké 2001 jak. suché
Znojmo / Kraví hora šarže: 80
12.2% alkohol, 3.3g/l cukr, 5g/l kys 24.5g/l bezcukerný extrakt
Hned první vzorek příjemně překvapil, pěkné ovocně svěží Svatovavřinecké se známkami lahvové zralosti a lehké animálnosti, pevná kyselinka, v dobré kondici a možná zrovna na svém vrcholu…
Zweigeltrebe 2004 jak. suché
Jiřice u Miroslavi / Na pískách šarže: 362
12.2% alkohol, 3.6g/l cukr, 4.8 g/l kyseliny, 21.1g/l bezcukerný extrakt
Víno z trochu složitého ročníku, ve vůni i v chuti nezajímavě řídké s anýzovými tóny, nejvýraznější je kávovinové tříslo, pro mě v této podobě ne moc zajímavé, ale znovínští nabádají, že ještě půjde nahoru a není na něj třeba v archívu spěchat…
Rulandské modré 2000 PS suché
Vrbovec / Waldberk šarže: 152
13% alkohol, 3.8g/l cukr, 4.7g/l kyseliny, 32.5g/l bezcukerný extrakt
Vůně nazrálá do podoby, kterou mám u znovínských nejen pinotů rád, v chuti by mi k ní seděla určitě více ‘mužnější’ podoba. Ale všiml jsem si, že bych našel hodně oponentů, kteří by se mnou nesouhlasili…
Veltlínské zelené 2005 jak. suché
Hostěradice / Volné pole šarže: 421
11.5% alkohol, 1.9g/l cukr, 6g/l kyseliny, 22.9g/l bezcukerný extrakt
Pěkná nazrálá vůně, zemitě bylinná, až prašná. V chuti s povedenou mandlovou hořčinkou, ale jinak na mě působí trochu nudně, rozhodně však ne unavené, snad takhle bylo postaveno už na startu archivace a nezaujalo by mě ani tenkrát…
Veltlínské zelené 2000 VzH suché
Miroslav / Weinperky šarže: 77
12.5% alkohol, 2.7g/l cukr, 5.5g/l kyseliny, 23.8g/l bezcukerný extrakt
Bohatá vůně ovoce, medu či hrozinky v oblaku nazrálosti, mandlová chuť také příjemně nazrálá zakulacená až mazlivá, víno někde mezi vrcholem a cestou dolů, úplně skvělé mohlo být někdy před rokem.
Neuburské 2004 jak. suché
Dobšice / U hájku šarže: 318
12.5% alkohol, 2.3g/l cukr, 5.5g/l kyseliny, 17.8g/l bezcukerný extrakt
Jemná vůně zralého ovoce se závojem připomínajícím ryzlinkovou nazrálost, v chuti tenoučké a prázdné, archivace v tomto případě tomu vůbec nic nedala…
Ryzlink rýnský 1998 jak. suché
Dyje / Babičák šarže: 146
12% alkohol, 3.1g/l cukr, 6.8g/l kyseliny, 23.7g/l bezcukerný extrakt
Květinky, nazrálá ryzlinková medovost, příjemná a elegantní. Od chuti jsem čekal cokoliv, ale bylo překvapením, v jaké je stále perfektní kondici. Dá se tedy čekat, že je to pomalý běžec a nějaký rok ještě vydrží…
Ryzlink vlašský 1999 PS suché
Podmolí / Šobes šarže: 82
11.2% alkohol, 2.4g/l cukr, 6.2g/l kyseliny, 23.3g/l bezcukerný extrakt
Vůně mě nejdříve zaujme tajemným závojem, ten ale brzo vymíchám do obyčejnější vůně květin a broskví. V chuti působí komplexně a extraktivně, ovšem připadne mi dost nervózní a tahle moc nebaví, snad by chtělo víc času v archívu či alespoň ve skleničce - ale toho moc není, hluk v sále stoupá a proto se jede dál, odlívám. Ve druhé skleničce už mám ze zvědavosti odložen předchozí Veltlín z Weinperků.
Rulandské šedé 2001 PS suché
Podmolí / Šobes šarže: 68
11.9% alkohol, 2.5g/l cukr, 6g/l kyseliny, 27.9g/l bezcukerný extrakt
Nazrálá spíše řídká vůně, i v rozpadající se chuti převládají lahvové tóny a pro mě je vzorek nalitý v mé skleničce dost za vrcholem. Některé lahve na tom třeba budou lépe, ale s vypitím bych neváhal.
Cuvée barrique 2002 známkové bílé suché
znojemské podoblast šarže: 192
11.7% alkohol, 3.1g/l cukr, 5.5g/l kyseliny, 21.6g/l bezcukerný extrakt
Likérově mentolová vůně (H. mi trefně napovídá mentolky) s mícháním v intenzitě klesá, nakonec ji hodnotím jako spíše zajímavou. Kromě připálenosti v dochuti tady pro mě použití sudu jinak nepřineslo nic zvláštního, v chuti i po takové době vládne dřevo a imho nevybíravě přebíjí odrůdové složení směsky (RŠ+Sg+Ch)…
Muškát moravský 2005 jakostní polosuché
Kyjovice / Špičák šarže: 477
12.5% alkohol, 12.5g/l cukr, 5.5g/l kyseliny, 21g/l bezcukerný extrakt
Moc hezká muškátová vůně, časem zjemněná a nepatrně doplněná o nazrálost. V chuti je v perfektní kondici, plné zralých hroznů se svěží dochutí ‘mandarinkogrep’. A pak že nejsou muškáty vhodné na archivaci, tenhle ještě vydrží…
Sauvignon 2005 PS polosladké
Podmolí / Šobes šarže: 467 (aukční víno)
12.5% alkohol, 18.2g/l cukr, 6g/l kyseliny, 24.6g/l bezcukerný extrakt
Vzorek v mé skleničce pro mě už je hodně za zenitem, ve vůni náznak Sg ale s rušivou zatuchlostí, chuťově rozpadlé bez kyselinky. Je dost možné, že to byl projev konkrétní láhve, protože moje poznámky se tentokrát absolutně rozchází s charakteristikou znovínských moderátorů, kteří dokonce odhadují ještě dalších pět let života… ???
Sauvignon 2005 PS polosladké
Hnanice / Knížecí vrch šarže: 466 (aukční víno)
12.5% alkohol, 14.2g/l cukr, 6.6g/l kyseliny, 29.4g/l bezcukerný extrakt
Tento Sg z panenské sklizně byl v mnohem lepší kondici než předešlý, se vším co by se dalo ve vůni i chuti čekat - zralé ovoce, bylinky i trochu sušené kopřivy a v dochuti pořád zajímavě divoký.
Pálava 2005 PS polosladké
Podmolí / Šobes šarže: 478 (aukční víno)
11% alkohol, 44.1g/l(?) cukr, 6.6g/l kyselinky 22.2g/l bezcukerný extrakt
Vůně květin, liči a pěkné nazrálosti, v chuti zakulacené do šťávy broskvového kompotu a na můj vkus to snad příliš válcuje cukr, sál hlučí, opakovaně sálem zní hlasitý ženský smích, moderátor žene degustaci k dalšímu vzorku…
Po archivních vzorcích na řadu přišla vína, která jsou naopak nově zařazena v nabídce a lze je začít objednávat…
Veltlínské zelené 2008 Gout de Terroir jakostní suché
Krhovice Vinohrady / Skalka šarže: 8007
11% alkohol, 4.1g/l cukr, 5.4g/l kyseliny, 17.1g/l bezcukerný extrakt
Víno vyrobené pomalou studenou macerací, v tom rychlejším závěru se mi tohle nepodařilo popsat na papír, zvláštně zemité, mandlově minerální, s nepatrně vykukujícím ovocem, prach a mletý pepř.
Bouvierův hrozen 2008 zemské suché
Havraníky / Staré vinice šarže: 8086
13% alkohol, 3g/l cukr, 5.5g/l kyseliny, 23.8g/l bezcukerný extrakt
Raritka s vůní zrajících jablek a troškou sladkého koření, v chuti bych na slepo tipoval nejspíš RB a mám to po chvíli potvrzeno i v charakteristice moderátora, pamatuji si fajn dlouhou kořenitě ovocnou dochuť, kterou jsem musel s blížícím se dalším vzorkem přerušit kouskem chleba…
Sauvignon 2008 Lacerta viridis PS suché
Hnanice / Knížecí vrch šarže: 8044
12.5% alkohol, 3.2g/l cukr, 6.2g/l kyseliny, 21.5g/l bezcukerný extrakt
Takový divoký moravský Sauvignon, jemně ovocný a současně zelené tóny, se stopou minerality mi připomněl třeba vykopávání kopřiv v ovocném sadě z vyschlé půdy…
Irsai Oliver 2008 jakostní polosladké
Havraníky / Staré vinice šarže: 8052
12% alkohol, 16.1g/l cukr, 4.9g/l kyseliny, 17.9g/l bezcukerný extrakt
Příjemně aromatický, extraktivně tvářící se chuť po liči, svěží kořenitosti, připadne mi, že cukr má oporu v kyselince, s dochutí peciček a muškátového koření. Tohle by se dalo nabídnout návštěvě tetičky a nebyla by to snad úplná nuda ani pro hostitele…
Rulandské bílé 2006 VzH polosladké
Chvalovice / Dívčí hora šarže: 6046
13.5% alkohol, 25.5g/l cukr, 7.1g/l kyselinka, 25.2g/l bezcukerný extrakt
Vůně se mi moc líbí - sušené hrozny, chlebovinka, jemné tóny kůže a chtělo by to mít trochu času k hledání. Zbytkový cukr je vyváženě doplněný o celkovou plnost, broskve, mango, závěr minerálně medový, je to zdařile sladké… a při pohledu na analytiky by mohla být zajímavá i archivace.
Denis d’Or Tramín kořenný 2008 PS polosladké
Chvalovice / Dívčí hora šarže: 8062
alkohol 12%, 24.2g/l cukr, 6.4g/l kyselinky, 18.6g/l bezcukerný extrakt
Ve vůni nepůsobí úplně výrazně parfémově, i když k rodině tramínů se hrdě hlásí, nejdříve je to taková šťávička se špetkou kořenitosti a připadne mi toho cukru o nějaký gram zbytečně moc, s odstupem, až opadne z jazyka cukr, se začně projevovat pěkná dlouhá dochuť. Znovín doporučuje klidně toto víno uložit a čekat až půjde ještě nahoru, no klidně bych se o tom přesvědčil, ale místo je omezené a na experimenty dám tedy spíše přednost něčemu pro mě zajímavějšímu….
Poslední vzorky už opravdu letěli docela rychle, některé postřehy jsem si ještě urovnal při dopíjení zbytků. No ale taky, protože archivní vzorky, které už nejspíš nepotkám, jsem se snažil prochutnat a zbytečně jsem neodléval, určitě se projevila postupně i smyslová únava a otupení postřehu
Dost překvapily jakostky ročníku 2005, v minulosti jsem u některých těchto vín byl mile překvapen poměrem cena/kvalita, dnes už je mi skoro stoprocentně jasné, že zde Znovín některé z přívlastků pouze deklasoval do jakostní řady. S dozráváním hroznů v tomto roce nebyl problém a bylo potřeba zaplnit řadu i levnějších jakostních vín? To ale nevím, je to jen můj dohad.
Obecně řečeno, bohužel mě zklamala chutnaná vína ze Šobesu. Ale že znovínská vína dokáží pěkně zrát klidně i deset let, to mi potvrdilo minimálně Svatovavřinecké z Kraví hory nebo Ryzlink z Babičáku, který mi připadl jako by se téměř ještě ani moc nepohnul. Hoodně překvapil Muškát ze Špičáku a z nových vín se mi dost líbila bílá rulanda z Dívčí hory. Ale pak už jsme s H. spěchali na autobus…
Diskuze
To vypadá na dosti zajímavou akci! Pozvánku jsem postoupil švárovi, tak vytáhnu dojmy ještě z něho. Jo a nevyšlo Ti tenkrát smluvené pro mne sehnat?
myslel jsem na Tebe! posilam email…
Pěkné! díky moc! Znovín mě totiž už bez milosti škrtnul z podobných akcí, ani putování po sklepích už mi neposlal, holt neobjednávám za tři litry ročně, nemám u nich boxík, tak nazdar. o to raději si počtu reporty od těch šťastnějších a jednotlivé lahve, co mi zaujmou si seženu jinak.
to je skoda, ze na podobne akce uz nejezdis, prave tady u tech nazralych vin bych si sakra rad s nekym porovnal dojmy a treba i vkus :o)
limit dvatisice byl relativne v pohode, do tech tritisic se zatim taky nejak s odrenyma usima vejdu. v poslednich letech to byl pro me zdroj snadno dostupnych a dobre pitelnych jakostek v prijatelne cenove relaci, kdyz je ukol zasobit ruzne nevinne mejdany a oslavy, takze ono to tak nejak naskace…
Zajímavá jsou ta vína z Šobesu.
Zdá se mi, že pověst předbíhá skutečnost. Zatím co jsem pil ze Šobesu, tak kvalita po 3 roce prudce klesala. A to je Znovín deklaruje jako vína na dlouhou trať.
Nebo máte lepší zkušenosti?
pavel: myslim, ze k Sobesu by se dokazali mnohem lepe a povolaneji vyjadrit jini. ja to nejak uplne presne nesleduji, ty pullitrove lahve v nasi lednici casto nekonci, takze mam moznost posuzovat vlastne jen z tech kostu a degustaci - a zde jsem zatim nejake zvlastni prekvapeni nenasel. takze to MOJE vino ze Sobesu na me jeste teprve ceka :o)
z toho co jsem potkal mi zatim pripadne, ze ten krasny ‘kopec’ v podyji ma urcite navic…