Takové to domácí jarní ryzlinkování
Na internetu to vypadá, jako by začínající jaro bylo ve znamení Ryzlinků? Jako by první sluneční paprsky s končící zimou vyvolávaly telepaticky chuť na svěží kyselinku… a trochu s pocitem, že jako jeden z posledních, jsem se k tomu nepřiznal a nezapsal si poznámky. Ale opravdu, aniž bych o tom nějak přemýšlel, ruka mi tento týden automaticky šmátrala po ryzlinkových lahvích a vůbec jsem nijak složitě neřešil, jak moc se to bude k večeři hodit…
Domaine Fischer Mauler - Riesling Schloesselreben 2005
Už podle barvy a prvního přičichnutí pěkně naležený Ryzlink. Ve vůni trocha svěžího ovoce doplněné o tajemnější medově-petrolejovou nazrálou ryzlinkovost. V chuti pevná a příjemně svěží ovocná kyselinka, medové tóny, v dochuti pak i nějaká ta mineralita. Možná i díky trošce zbytkového cukru bezproblémové pohodové pozdně odpolední pití a stále v dobré kondici. Koupil jsem minulý rok v samoobsluze někde blízko německo-francouzské hranice za asi 9eur. Pravda je, že za tuhle cenu se dá u nás už běžně objevit i zajímavější láhve.
Vinařství Koráb - Ryzlink Rýnský 2008
Moravské zemské víno (Boleradice / Psinky)
Spontánně kvašené víno ze 43let starého vinohradu se loni ve sklepě u Korábů zdálo o něco více aromatičtější, nyní se již jeví klidnější a o něco uhlazenější, pro jemnější tóny je třeba se trošku hlouběji ponořit do květinově ovocné vůně. Tak se mi podaří tam vyčmuchat třeba i jemnou kořenitost (vzdáleně připomínající fenykl?) nebo v pozadí vlhké kamínky. Chuťový projev začíná rafinovaně zbytkovým cukrem na uvítanou, pokračují až medové tóny, se závěrem v podobě řízné sexy kyselinky a dlouho přetrvávající oblíbenou meruňkovou dochutí. Příjemný a čistý harmonicky působící průběh. Krásný ryzlink a jsem rád, že se mi podařilo ukořistit tři z posledních lahví…
Klášterní vinné sklepy Litoměřice - Ryzlink rýnský 2007
(šarže 09-197)
Sem tam v marketu sáhnu naslepo po láhvi kterou neznám, vůbec nevím přesně co si o ní myslet a zajímá mě její obsah - což je případ tohoto Ryzlinku. Popravdě jsem dlouho u regálu stál, koukal na etiketu s fixou škrtnutým nápisem zálohovaný obal a s předsudky přemýšlel, proč vlastně láhev do košíku dát…
Barva čistá, zlatavá, pěkná. Na nose nějaké to ovoce, kamenitost, ale moji pozornost na sebe strhává hlavně jakási tajemnost a ryzlinková petrolejovitost. V lehce nazrálé chuti se víno projevuje šťavnatě, se špetkou zbytkového cukru doprovázeného kyselinkou a asi i s dostačující dochutí, ale přes to všechno oproti vůni působí na mě v chuti o stupeň nudněji. Častěji se přistihnu při očichávání okraje skleničky. I když se mi tedy vůně zdá být nakonec zábavnější než chuťový projev, stává se pro mě v poslední době jedním ze zajímavějších slepých supermarketových nákupů a za nějakých 90kč i případně možné doporučení například ke každodenní večeři… A vrch Radobýl na etiketě mi připomíná, že se už dlouhou dobu chystám spáchat výlet za vinařstvím při toku Labe.
Vinařství ing. Richard Tichý - Ryzlink rýnský 2007 PS
(Hrušky / Hastrmany)
Víno je deklarované jako polosuché a hned po nalití se prvním lákadlem stává pěkná viskozita a barva. Po přičichnutí vůně působí hodně bohatě a v pozadí vyčuhuje příjemná až medová nazrálost. Vyšší cukr mi na patře tentokrát nevadí, krotí ho pěkná kyselinka a zdá se, že má dostatek sil. Šťavnatá ovocitost, kořenitost, sem tam úplně v pozadí potkám něco, co by mohlo připomínat botrytické tóny?
Bratříčka tohoto Ryzlinku jsem již chutnal od Skleničky a tahle druhá oficiálnější a také ‘o špetku říznější’ varianta mě s odstupem snad i pasuje víc - láhev jsem získal v rámci akce hromadné objednávky (díky!), tudíž úplně přesnou tržní cenu nevím.
Pěkný týden to byl! :o) Už aby jaro propuklo v plné síle, bude už nejvyšší čas vytáhnout kolo, protáhnout tělo po vinicích a vyrazit se mrknout za mladými ryzlinky (no samozřejmě nejen za nimi)…
Diskuze
Jojo, jaro leze na vínomilce a ti ryzlinkují jako o život :o)