Vinné sklepy Kutná Hora - Svatovavřinecké 2006 PS (sans filtration)
Pito: 05/2010
Kutnohorský nefiltrovaný vavřinec, který se nám moc dobře hodil k večernímu hovězími steaku s pepřem a mladými fazolkami. Ovšem ještě lepší zážitek byla další večer zbylá půlka, kdy si vystřihl opravdu parádní sólo. Láhev dovezla nedávná návštěva a nakonec po tom, co už na ni večer nedošlo, zůstala neotevřená v chladničce - Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr z vinařství Vinné sklepy Kutná Hora, viniční trať Sukov.
Vinné sklepy Kutná Hora s provozovnou v Klášteře svaté Voršily je více méně rodinný podnik, který se snaží obnovit zdejší tisíciletou tradici pěstování vinné révy. Nejstarší písemný záznam o vinohradnictví na Kutnohorsku se z historických záznamů objevuje již v Kosmově kronice a šiřiteli byly převážně představitelé zdejších klášterů.
Přibližně 7-mi hektarovou vinici Sukov si opečovává společnost Vinné sklepy Kutná Hora sama a zdejší kamenito-písčité půdy údajně nejvíce prospívají právě odrůdě Svatovavřinecké a Tramín červený.
Vinice Sukov na mapě - zvětšit mapu
Vína z Mělnické podoblasti jsem zatím poznával jen okrajově a plán na osobní průzkum oblasti dostává stále jasnější podobu, roste chuť vyrazit přímo do vinohradů a když se víno z Čech ke mě na Moravu běžnou cestou nedostane, budu muset za ním já. Přečetl jsem dva roky starý report z výletu od J.Č na Jižním svahu, vygůglil nějaké okolní kempy či tábořiště a v mém plánovači pak přibyl další tip na letní víkendový výlet. Uf, nějak se mi těch letních víkendů už nedostává, je jich nějak málo …a přitom tolik chuti!
Tmavá láhev tvaru o něco vyšší a užší než klasická bordó (bordó elit?) uzavřená korkem lisovaným z drti s ploškama. Etiketa jen jedna s Chrámem sv. Barbory na pozadí - pouze přední s informacemi o původu, ročníku atd… Vínomilce jistě zaujme poznámka ’sans filtration’ pod ročníkem, z dalších údajů co by mě časem mohli zajímat si značím: suché 13% alkohol, šarže 8/06.
Hned po otevření voněl korek rybízem, ale víno samotné bylo ve vůni uzavřené a když, tak spíše o koření a lehké animálnosti. Na patře pak perfektně šťavnaté, při převalování na jazyku působící hutně, kořenitě, v dochuti až pikantní. Nechal jsem jej do večeře v chladničce polo-zašpuntované a to mu pomohlo se vzpamatovat a rozdýchat, rozjasnění jak ve vůni tak v chuti. Po večeři jsem se přemohl a nechal ze zájmu polovinu lahve na druhý den: znatelně lepší, ještě harmoničtější a vrstevnaté, trošinku nasládlá chuť doplněná o ohlazené tříslo a pěknou kyselinku (které se mi první den trochu nedostávalo?). Zůstává pikantní dochuť na jazyku a je možná chilkama pikantní až příliš - to ale úspěšně krotím dalším douškem Pěkné a svůdně vyzrálé Svatovařinecké.
Diskuze