Degustace rakouských vín z Weingut Hofbauer
Z přelomu roku si dlužím přepis poznámek k degustovaným vínům dolnorakouského vinařství Weingut Hofbauer. Vinařství z vesničky Unterretzbach, vyrábějící vína z vlastních vinic uprostřed zvlněné krajiny v okolí kolem blízkého Retzu. První zdokumentovaná zmínka o vinařství je údajně již z roku 1615, v dnešní době po svém otci převzal žezlo Ludwig Hofbauer a celkem nedávno provedl velké modernizace provozu a používaných technologií, úspěchy na soutěžích a výstavých sklízí z burgundskými odrůdami.
Něco málo jsem měl možnost ochutnat již dříve, když jsem se jen na skok zastavil ve vinařství a tak jsem byl zvědav na podrobnější průřez víny. Obecně shrnuto se jednalo o technologicky moderní, k pití dobře připravená vína, zvláště některá mě zaujala příjemným poměrem cena/hodnota a asi se doma brzo objeví. U většiny jsem si stihl poznačit analytické hodnoty. Ceny pro porovnání střílím do poznámek podle staršího ceníku, který jsem ukořistil o rok dříve právě ve vinařství, je možné že aktuální cena se může o pár centů lišit.
Welschriesling Classic 2009 12.5% alkohol, 7.4g cukr, 6.3g kyseliny
Svěží vzletná vůně, chuť dozrávajícího ovoce se svěží kyselinkou, pevnější tělo se závěrem lákajícím k dalšímu napití. Povedené nenáročné víno a podle ceníku ze dvora 4eur skvěle se hodí na delší celoodpolední pití na zahradě s kamarády, chlebíčky, jednohubkami, uzeným…
Grüner Veltliner Heiliger Stein 2008 13.5% alkohol, 1.2g cukr, 5.2g kyseliny
Heiliger Stein je historické kultovní místo na těsné hranici s českou republikou, podle senzibilů údajně se silnými geomantickými zónami. Veltlín je ze severní části vinice směrem k Šatovu, jestli jsem dobře pochopil tak má za sebou 8 měsíců ležení v sudu na kvasnicích. Nejdříve působí nějak uzavřeně, ale již po krátkém kroužení se začne projevovat rafinovanou hladkostí od měkkého začátku po svěží závěr. Měl jsem štěstí ochutnat ještě při dopíjení vzorků asi o hodinku později - otevřenější, zvláštně ovocně ‘marcipánové’, při ceně něco přes 6eur mám i chuť vyzkoušet láhev v klidu domova.
Neuburger Halblehen 2009 13.5% alkohol, 18g cukr, 5.8g kyseliny
Neuburger je prý jednou z vyhledávaných odrůd ve vinařství. Pochytil jsem, že ho mají vysazen někde u polní cesty na hranici katastru obcí Unterretzbach a Šatov. Živá vůně, poznačeno mám moderně ovocná. Stejně tak v chuti zralé ovoce, pro mě asi nejvíce hraje pěkná hroznová dochuť. Povedené víno v moderním střihu, zbytkový cukr to dělá velmi snadno pitelné, kyselinka v závěru se snaží, aby se to moc brzo neunavilo.Tohle stávalo ve vinařství 5.7eur
Creation Muskat Classic 2009 12.7% alkohol, 3.7g cukr, 6.5g kyseliny
Tato směs je zajímavá tím, že kromě v Rakousku rozšířeného Muškátu žlutého obsahuje i MOPR - Muškát moravský. Sazenice našeho Muškátu byly vyzískány od ing. J. Ševčíka krátce po revoluci výměnou, když ten tenkrát sháněl rakouské klony Veltlínu. Dříve ještě tuto kupáž doplňovali o trochu Chardonnay, nicméně teď už by to měly být pouze Muškáty - i když na webu zmiňují stále příměs Chardonnay. Ve vůni kořenité mandarinky, pije se to dobře díky živé kyselince. Mám poznačenu jemnou pecičkovou hořčinku v neunavujícím závěru, nic úplně extra zásadního, ale za příjemnou cenu pod 5eur.
Traminer Sandgrube 2009
Analytiky jsem během překladu přeslech a na konci degustace si pak zapomněl doplnit. Tramín z viniční tratě ‘Pískoviště’ mi v notýsku skončil jen strohými poznámkami: růže, mazlivý, jemná hořčinka v dochuti, vyšší alkohol. Což znamená, že při ceně 7eur si v tomto vínu příznivci odrůdy nejspíš najdou to své, já doma podobné lahve otvírám spíše výjimečně.
Chardonnay Reserve 2006 15% alkohol, 9.4g cukr, 5g kyseliny
Alespoň podle ceny 15eur se jedná o top bílé vinařství. Víno školené 18 měsíců v sudu z francouzského dubu. Z počátku výrazná kávovina až krémově čokopochoutková, po vymíchání ustupuje trošinku do pozadí a otevírá prostor také ovocnému projevu, příjemně působí svěží závěr. Asi bych podle poznámek očekával větší eleganci, ale s dalším kroužením bylo znát, že to není úplně definitivní tvář a dalšímu rozvinutí by pomohlo třeba i nadechnutí se v karafě.
Traminer Beerenauslese 2005 12% alkohol, 81.8g cukr, 8.5g kyseliny
Dezert v podobě bobulového výběru. Exotická kořenitá vůně, hrozinky s příjemným náznakem botrytidy. Bohaté extraktivní kořenité chuti, ovocný sirup, mochyně. Očekávaně sladké víno s dlouhým závěrem a potenciálem k dalšímu ležení. Myslím že bych si ho vychutnal i jako dezert k odpolední či večerní kávě. Půllitrovka stávala ve vinařství 17eur.
Cabernet Sauvignon Eiswein 2008 11% alkohol, 180g cukr, 10.5g kyseliny
Ledové víno s cibulově rezavou barvou, barva a vůně s jakýmsi jogurtovým pozadím (nejsem si úplně jist, jak moc bych v této podobě to tam chtěl cítit) evokuje na první dojem hodně sladkou růžovku. Hustá sirupovitá chuť, sice s pěknou kyselinkou, ale stejně se mi tohle zdaleka nezamlouvalo tak, jako bobulový Tramín. Ledovka ve třetince něco kolem 13eur. Již dávno jsem si všiml, že ledovky jsou v Rakousku obecně asi levnější než u nás, což by pro příznivce těchto specialit mohlo být zajímavé…
Merlot Classic 2009 13.7% alkohol, 5.9 cukr, 4.6g kyseliny
Ve vinařství kolem 7eur. Lákavě svůdná vůně zralých bobulí a připečeného perníku. Jemnější ovocná chuť s pevnějším tělem a výrazným závěrem. Ve své podstatě nijak složitě komplikované, dobře postavené červené, po kterém se dá automaticky sáhnout k běžnému rožnění či každodenní večeři - alespoň mi připadlo, že bych s ním žádný větší problém neměl.
Zweigelt Selection 2008 13.4% alkohol, 1.6g cukr, 5.1g kyseliny
Výrazně višňová ovocnost s čerstvě pomletým pepřem ve vůni. Podobně ovocně jak je nastaveno ve vůni pokračuje i v chuti, příjemné třísloviny. Vlastně další červené v 7eurové hladině na běžné večerní pití či párování k různým masům, i když tady si nejsem úplně jist, zda by se mi ta višňová přímost v podobě celé lahve brzo neunavila - za stejné peníze bych si ten večer domů vybral spíše další víno v pořadí…
Pinot Noir In Feldern 2007 14% alkohol, 1.5g cukr, 5.3g kyseliny
Cena ve vinařství bývala stejná jako u Zweigelt Selection, takže stále se to točí někde kolem 7eur. Tmavé třešně nebo sladší višně, bylinky a koření ve stylu pendreku, fenykl, lékořice, H. zase vyzdvihuje spíše dotek čokolády. Chuťový dojem přetrvává do poměrně dlouhé dochuti, vyzkoušel jsem fungující párování s některými sýry připravenými jako pohoštění na stole. A nakonec skoro mě láká zkusit jednu láhev na chvíli ještě uložit.
Cabernet 2006 14.3% alkohol, 2.3g cukr, 4.9g kyseliny
Typické rybízově kabernetové tóny, nějaká ta hliněná zemitost. V mé skleničce uzavřené volá po dekantaci a chce čas, jinak to vypadalo na jedno z červených, která slavila mezi degustujícími ten večer největší úspěch. Láhev ve vinařství 10eur.
Camez Privat Reserve 2006 15% alkohol, 1.9g cukr, 4.6g kyseliny
Vlajkovou červenou loď vinařství, cenou atakující hranici 20eur, dělá toto cuvée složené z odrůd CS15%+M70%+ZW15%, jasná snaha přiblížit se stylem staroevropským vínům. Vůně je zajímavě vrstevnatá, zralé peckoviny, pytlík černého čaje, zmoklá porytá zahrádka. V chuti pěkně uhlazené taniny, tahle v porovnání s ostatními degustovanými víny povedená elegance, káva a čokoláda v závěru. V obecném porovnání to nakonec vypadalo na nejpovedenější víno večera a já mám nutkání sebrat odvahu a zkusit láhev doma…
Diskuze
To vypadá na povedený večer! Vrtalo mi hlavou, odkud je mi toto vinařství povědomé, až mě trkl jejich najburk z našeho Neuburského víkendu - Neuburger Halblehen 2008 (13,6% / 7,5 / 5,8), který se mi celkem líbil - http://vinny.blog.cz/0910/neubursky-vikend-09-11-10-2009.
Pokud bys uvažoval o případném nákupu čehosi, něco pro mne lákavého bych jistě vybral.
Máš pravdu a skoro mám dojem, že ten v mejtě byl o něco zajímavější…